ZENTEL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Zentel este un antihelmintic cu spectru larg, folosit pentru tratarea parazitozelor cu unul sau mai multi dintre urmatorii paraziti: enterobius vermicularis (oxiuri), Trichuris trichiura (tricocefal), ascaris lumbricoides (limbrici), Ankylostoma duodenale, Necator americanus, Strongyloides stercoralis, Taenia spp., Giardioza la copii.

Doze si mod de administrare
Cu prescriptie medicala.
Doza uzuala pentru adulti si copii in varsta de peste 2 ani: 400 mg (doua comprimate de Zentel 200 mg sau continutul unui flacon a 10 sau 20 ml Zentel suspensie) intr-o priza unica in cazul parazitozelor cu: Enterobius vermicularis, Trichuris trichiura, Ascaris lumbricoides, Ankylostoma duodenale si Necator americanus.
In caz de strongiloidoza sau teniaza, se administreaza 400 mg Zentel in prize unice, 3 zile consecutiv. Daca pacientul nu este vindecat la trei saptamani dupa tratament, se indica o a doua cura.
In giardioza (la copii cu varsta intre 2-12 ani), o doza zilnica de 400 mg in priza unica, timp de 5 zile. Comprimatele pot fi mestecate, inghitite sau zdrobite si amestecate cu alimentele. Nu este necesar sa fie administrate jeun sau sa se practice purgatia.

Contraindicatii
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza orice medicament. Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati acest medicament: - daca intentionati sa ramaneti gravida; - daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida; - daca alaptati. Evitati sa utilizati Zentel la inceputul perioadei de sarcina, incepand tratamentul doar in prima saptamana a ciclului dumneavoastra menstrual sau dupa ce obtineti un rezultat negativ al testului de sarcina. Spuneti medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timp ce luati Zentel. Daca nu sunteti sigura ca sunteti gravida, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa efectuati un test de sarcina. Nu trebuie sa ramaneti gravida (trebuie sa utilizati masuri contraceptive eficace) in timp ce luati acest medicament si timp de o luna dupa ce ati incetat sa-l mai luati. Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau daca intentionati sa alaptati. Medicul dumneavoastra va decide daca puteti lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament poate sa influenteze in mica masura capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje; poate sa provoace ameteli la unele persoane. Ca urmare, aveti grija cand conduceti vehicule sau folositi utilaje pana cand stiti cum reactionati la Zentel.

Informatii importante privind unele componente ale Zentel
Zentel contine lactoza; daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Masuri de precautie
Folosirea in cursul sarcinii si alaptarii: deoarece s-a demonstrat ca albendazolul este embriotoxic si teratogen la sobolan si la iepure, folosirea sa la femeile gravide sau la cele cu suspiciunea de sarcina este contraindicata. Pentru femeile aflate la varsta procreerii (15-40 de ani), Zentel trebuie administrat in primele 7 zile de la debutul menstruatiilor normale sau dupa obtinerea unui rezultat negativ la testele pentru sarcina. Nu exista date in studiile pe subiecti umani sau animale de laborator privind folosirea in cursul alaptarii.

Reactii adverse
S-au raportat cateva cazuri de disconfort gastro-intestinal si cefalee, fara a se stabili o legatura clara cu medicamentul.

Spuneti medicului dumneavoastra despre orice reactie care va deranjeaza sau care persista, cum sunt urmatoarele: - durere de cap si ameteli (mai putin frecvente) - varsaturi, greata, durere de stomac, durere in capul pieptului, diaree (mai putin frecvente) - senzatie de mancarime (rare). Zentel poate determina rar o crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice, de aceea, daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra trebuie sa efectuati analize de sange, spuneti medicului dumneavoastra ca efectuati tratament cu Zentel.

Nu mai utilizati Zentel si adresati-va imediat unui medic sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele manifestari: - umflarea membrelor, fetei, gurii sau gatului; - respiratie superficiala sau dificultati in respiratie; - eruptie trecatoare pe piele. Aceasta poate fi o reactie adversa severa, se poate extinde pe intreg corpul dumneavoastra si puteti observa formarea unor vezicule la nivelul pielii, gurii si ochilor. Zentel poate determina rar aceste reactii adverse. in tratamentul de lunga durata al infectiilor parazitare sistemice mai pot sa apara urmatoarele reactii adverse: - leucopenie (scaderea numarului de globule albe din sange) (mai putin frecvent); - alopecie reversibila (subtierea firului de par si caderea moderata a parului) (frecvent).
Reactii adverse foarte rare includ: - scaderea numarului globulelor rosii, globulelor albe si plachetelor sanguine (pancitopenie) determinata de reducerea productiei de catre maduva osoasa a precursorilor acestora (anemie aplastica). Simptomele determinate de aceste modificari includ: oboseala, respiratie superficiala, paloare, infectii frecvente, sangerari sau tendinta la invinetire, mult mai usor decat in mod obisnuit. - scaderea numarului celulelor sanguine numite granulocite (agranulocitoza, numita si angina Schultz). Simptomele determinate de aceste modificari includ: infectii ale gatului, gurii, pielii sau foselor nazale.

Reactii adverse mai putin frecvente includ: - inflamatia ficatului (hepatita). Simptomele pot include: dureri abdominale, colorarea in galben a pielii si ochilor, urina inchisa la culoare si/sau scaune decolorate. Daca observati aparitia acestor manifestari trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati Zentel dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Daca medicul va intrerupe tratamentul, nu pastrati medicamentele ramase decat daca medicul dumneavoastra va spune acest lucru. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare
Ce contine Zentel - Un comprimat filmat contine albendazol 200 mg si excipienti: nucleu - lactoza, amidon de porumb, povidona, laurilsulfat de sodiu, amidonglicolat de sodiu, celuloza microcristalina, zaharina sodica, stearat de magneziu; film - hipromeloza 15cP, hipromeloza 5cP, propilenglicol.

Cum arata Zentel si continutul ambalajului
Zentel se prezinta sub forma de comprimate filmate de culoare alba pana la aproape alba, rotunde, biconvexe, cu marginile tesite, cu cate o piramida pentagonala pe fiecare fata, cu miros caracteristic de albendazol Este disponibil in cutii cu un blister din Al/PVDC-PVC a doua comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata este: GlaxoSmithKline Export Limited 980 Great West Road, Brentford, Middlesex, TW8 9GS, Marea Britanie Producatorul este: Glaxo Welcome Production Zone Industrielle du Terras, 53100 Mayenne, Franta

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2009


Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa