VINCRISTIN LIQUID RICHTER, sol.inj.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Leucemia limfoblastica acuta, boala Hodgkin si limfomul malignant non-Hodgkin, rabdomiosarcomul, sarcomul Ewing, neuroblastomul, tumoarea Wilms. Tratamentul combinat a tumorilor dense.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate fata de substantele active sau substantele auxiliare, mielodepresie, maladii neurologice, infectii bacteriene si vitale.

Administrare:

Este permisa numai administrarea intravenoasa (a fi atenti in caz de extravazare), administrarea intratecala este interzisa.
Doza trebuie stabilita individual, in dependenta de starea pacientului.
Adulti: de regula doza unica se poate introduce 1,0-1,4 mg/m2 suprafata corp (in total nu mai mult de 2 mg) o data in saptamana. Doza maxima totala constituie 10-12 mg/m2.

Copii: 1,5 mg/m2 o data in saptamana.
Cura de tratament 4-6 saptamani.

In afectiuni hepatice doza se micsoreaza.

Continutul fiolei (pulberea liofilizata) se dizolva, folosind solventul din ambalaj, apoi pe masura necesitatii se mai adauga solutie 0,9% clorura de sodiu, se introduce intravenos sub forma de injectie sau concomitent cu perfuzia intravenoasa de clorura de sodiu 0,9%, prin trusa de infuzie, timp de 1 minut.

Actiune:

Vincristina reprezinta un alcaloid de origine vegetala, care reversibil blocheaza diviziunea mitotica a celulelor in faza M a ciclului celular. Efectul este determinat prin inhibarea formarii fusului mitotic, legandu-se de microtuburi. in celulele canceroase blocheaza mecanismul de reparatie a AND si prin calea blocarii ARN-polimerazei, dependent de AND, inhiba sinteza AND.

Compozitie:

- 0,5 mg, 1 mg si 2 mg de sulfat de vincristina in fiole sub forma de substanta uscata;
- 0,9% solutie clorura de sodiu (10 ml) in fiole ca dizolvant.

Reactii adverse:

Des neurotoxicitate (afectiuni sensorii, motorii, vegetative), hiperuricemie, nefropatia hiperirucemica, alopecie.

Mai rar toxicitatea sistemului nervos central, hiponatriemie, constipatii, scaderea greutatii corpului, greturi, vome, eruptii cutanate, rar leucopenie, trombocitopenie, stomatita.

Dupa tratament poate fi azospermie, amenoree. In cazul aparitiei simptomelor toxice se intrerupe tratamentul.

Interactiuni cu alte medicamente:

Este interzisa administrarea concomitenta cu:
- preparatele neurotoxice (asparaginaza, izoniazida);
Cu atentie se poate utiliza cu:
- mitomicina (poate aparea dispnee acuta, bronhospasm);
- fenitoina (se micsoreaza nivelul de fenitoina in sange, pot aparea convulsii);
in timpul graviditatii se determina potentialul risc/beneficiu. in timpul tratamentului se intrerupe alaptarea la san.
Se necesita atentie in caz de terapie mielosupresiva concomitenta sau in anamneza, la persoanele in varsta, in caz de leucopenie, trombocitopenie, afectiuni hepatice.
In timpul tratamentului se monitorizeaza numarul de leucocite. Daca numarul acestora se micsoreaza mai putin de 3000, trebuie de facut interval in terapie si de administrat antibiotice.
Pentru preintampinarea nefropatiei hiperuricemice se face controlul acidului uric in plasma, de introdus cantitatea necesara de lichid, la necesitate de administrat alopurinol.
In caz de extravazare apare iritatie si durere locala cu risc de necroza, in aceste cazuri se administreaza cantitatea ramasa de preparat in alta vena, dar simptomele extravazarii pot fi atenuate introducand hialuronidaza la locul portiunii afectate.
In timpul tratamentului se utilizeaza contraceptia nehormonala.
In caz de supradozaj trebuie de administrat preparate anticonvulsivante (fenobarbital), clistere (pentru preintampinarea ocluziei intestinale), de asemenea controlul functiei sistemului cardio-vascular si controlul tabloului sanguin.

Prezentare ambalaj:

1, 10, 25 si 100 fiole de substanta uscata sau 1, 10, 25 si 100 fiole de solutie solvent.

Conditii de pastrare:

La intuneric, in frigider (la temperaturi 2-8 grade C).

Citeste si despre:

Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Poluarea - consecinte medicale Blastomicoza Metilmercurul si sarcina Infectii cu Mycoplasma si Ureaplasma Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Patologie traumatica - plagi si contuzii Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical Artroplastia de sold