Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi

Actualizat: 26 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mediul in care traim este adesea populat cu diferiti microbi pe care nu-i vedem, dar care pot produce multe boli ale aparatului digestiv sau al cavitatii bucale.

Factorii patogeni exista si se inmultesc in aer, se transmit de cele mai multe ori prin igiena defectuoasa a mainilor, a alimentelor consumate fara a fi spalate, in special fructe sau legume, sau a ingerarii unor alimente care au fost in contact cu spatii neigienice sau au fost in contact cu solul.

Desi mai putin frecvente la adulti, dar destul de des intalnite la copiii mici sau la bebelusi sunt micozele, adica bolile produse de ciuperci. Acestea se localizeaza in mucoasa bucala, in aparatul respirator si tubul digestiv. Cel mai des intalnite sunt candidoza si stomatita albicanta ce pun la incercare imunitatea copilului.

Aceste tipuri de boli sunt transmise prin lenjeria care a venit in contact cu microbi de acest tip, prin tetina, de la suzeta murdara sau care a venit in contact cu microbul, cu solul sau cu un animal.

Boala se manifesta prin aparitia unor suprafete rosii la inceput, care devin albicioase si care progreseaza cu rapiditate la nivelul gurii, al limbi, al tubului digestiv sau al aparatului respirator. Inca de la instalarea in gura bebelusului, produc discomfort, durere la inghitire si genereaza lipsa poftei de mancare.

Pentru ca cei mici nu se pot exprima decat prin plansete, disconfortul, durerea si ulterior foamea ii determina sa planga necontenit, fara o cauza vizibila initial. In momentul in care micoza evolueaza atat ca dispersie in cavitatea bucala, cat si ca forma de manifestare, tratamentul este destul de indelungat si neplacut pentru bebelus.

Cu scopul de a preveni aceste micoze, care se instaleaza rapid, insa tratamentul este indelungat, este indicat sa utilizati zilnic sterilizatorul pentru suzete si biberoane. Acest tip de aparat permite dezinfectarea tetinelor, a suzetelor si a biberoanelor in timp scurt si cu succes, astfel incat eliminati riscul de infectie a bebelusului.
Sterilizatoarele pot fi achizitionate si on line astfel incat sa alegeti modelul dorit, potrivit nevoilor

Dvs. Unele tipuri de sterilizatoare pentru suzete si tetine, de exemplu modelul “Munchkin”, este adaptabil oricarui tip de suzeta, biberoane si tetine putand fi utilizat fie la priza, fie in cuptorul cu microunde. Cu aceste modele de sterilizatoare se pot dezinfecta perfect in timp de sase minute noua biberoane mici sau sase biberoane mari, sau concomitent un numar mai mic de biberoane impreuna cu tetine si suzete.

Recipientele compacte sunt realizate din materiale termorezistente, sunt usoare, pot fi transportate simplu in sacose daca va deplasati cu bebelusul la bunici sau la alte rude. Prin achizitionarea unui pachet de sterilizator si perie beneficiati de o trusa completa ce contine biberon, tetina, suzeta, perie pentru curatat accesoriile, dar si de aparatul in sine care este functional la priza, iar procesul complet de sterilizare dureaza patru minute. Alte variante posibile sunt sterilizatoarele marca “Difrax”,“Beaba”, etc. ce au diferite dimensiuni si caracteristici specifice.

Faptul ca sterilizatoarele de acest tip sau alte marci si modele pot fi achizitionate si on line, iar rezultatele pe parcursul utilizarii se reflecta in lipsa posibilitatii de infectie cu diferiti virusi sau microbi a cavitatii bucale a copilului, sunt o oportunitate pentru orice parinte. Un element esential si deloc de neglijat este faptul ca sunt rezistente, au accesoriile incorporate, astfel incat sa se evite uitarea, ratacirea sau pierderea unui element datorita caruia sa nu mai poata fi utilizat.

Nu pierdeti din vedere faptul ca tetina, biberonul sau suzeta se utilizeaza zilnic de catre bebelus sau de catre copilul cu varsta de pana la 2 ani. Pe masura ce acesta creste, se deplaseaza in camera, afara, in curte sau in gradina, alunecarea suzetei este inevitabila. Nu stiti nicioadata daca locul in care aceasta a cazut nu este murdar si implicit infestat cu diversi microbi sau bacterii.

Este suficient ca o singura data cavitatea bucala a copilului sa vina in contact cu elemente generatoare de micoze, deoarece acesti microbi se inmultesc rapid, in timp scurt, in mediul umed al gurii, generand suferinta celui mic si implicit discomfort masiv pentru Dvs., ca parinti.

Asa cum bine stim ca prevenirea unei boli este mai simpla si mai la indemana decat tratarea acesteia, este bine sa va protejati bebelusul si copilul mic pastrand in deplina curatenie si bine sterilizate obiectele de stricta necesitate: suzeta si tetina. Sterilizarea zilnica sau periodica a acestora este cea mai buna preventie impotriva candidozelor sau altor stafilococi care se instaleaza rapid, datorita si lipsei de rezistenta a organismului bebelusilor in fata unor microbi, datorita imunitatii scazute a organismului la aceasta varsta.

Este bine cunoscut faptul ca daca s-a facut un tratament impotriva unor micoze, dar gura sau limba copilului vine din nou in contact cu o suzeta, o tetina sau un biberon nesterilizat, boala recidiveaza. Uneori aceste boli la niverul gurii sau al aparatului respirator sau esofag sunt generate de un tratament indelungat al copilului cu antibiotice. Chiar si in acest caz se recomanda sterilizarea suzetelor, a tetinelor si a biberoanelor pentru a preveni o recidiva a bolii.

Pentru orice parinte sanatatea copilului copiilor este un element esential, dar depistarea si tratarea unor boli de acest gen sunt adesea foarte indelungate si necesita o igiena exemplara. Prin sterilizarea realizata cu aparate special create in acest scop se poate preveni orice infectie, sau se poate indeparta cu succes microbul dupa realizarea unui tratament adecvat.


Citeste si despre:

Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament