tocoferol
Prospect
Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Diversii tocoferoli, adica varietati de
vitamina e, se gasesc din belsug in
uleiurile vegetale, obtinute din
germeni sau seminte, de pilda
uleiul de
floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de masline. Pentru a fi absorbita in mucoasa intestinala, vitamina se combina cu molecule de grasime. Ca si in cazul celorlalte vitamine liposolubile A, D si K, este necesar ca hrana zilnica sa contina o oarecare cantitate de grasimi, pentru ca vitaminele sa poata fi asimilate in intestin. Primele semne ce ne avertizeaza asupra unei posibile carente de vitamina E sunt:
- scaderea
acuitatii vizuale -
imbatranirea pielii - senzatia de
oboseala, randamentul scazut
-
inflamatiile intestinale -
sterilitatea -
bolile de inima - petele de batranete aparute pe
piele - nervozitatea
- dificultatea de concentrare
- vindecarea anevoioasa a
ranilor.
Sinonim:
vitamina e.