Oprire a producerii de urina de catre rinichi. Se disting doua tipuri de anurie:
- anuria excretorie este provocata de un obstacol in scurgerea urinei la nivelul bazinetului, ureterelor sau a uretrei; cauza poate fi constituita de numeroase boli urologice. Cele mai frecvente cauze le constituie calculii urinari, precum si tumorile de prostata sau de vezica, actionand prin astuparea celor doua cai excretorii.
- anuria secretorie este consecinta unei opriri a producerii urinei la nivelul nefronilor (unitatile functionale elementare ale rinichiului), in straturile superficiale (cortex) sau profunde (medulara) rinichiului.
Cauze - Cauzele sunt foarte numeroase: boala a glomerulilor (unitatile filtrante ale rinichiului), vascularizarea rinichiului, absorbtia de toxice etc.
Tratament - Tratamentul unei anurii constituie o urgenta datorita insuficientei renale acute, care apare foarte rapid:
- tratamentul anuriei excretorii consta in suprimarea obstacolului din calea de scurgere a urinei sau, daca aceasta nu este posibil, derivarea urinei in amonte de obstructie. Derivatia urinara poate fi realizata fie prin amplasarea in ureterul obstruat a unei sonde fine introdusa pe caile naturale sub control endoscopic, fie prin introducerea unei sonde direct in caile urinare dilatate prin punctionarea prin piele.
- tratamentul anuriei secretorii este hemodializa (tehnica de curatire a sangelui prin filtrarea printr-o membrana semipermeabila), care da posibilitatea sa se evite consecintele insuficientei renale acute si sa se astepte, dupa elucidarea cauzei anuriei, recuperarea functiei renale in cateva zile.