SER ANTIPIOCIANIC (Pseudomonas Aeruginosa) polivalent purificat si concentrat

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Este un ser antimicrobian terapeutic, preparat pe cal, prin imunizare cu 11 tulpini de Ps. aeruginosa apartinand unor serotipuri diferite (I, II, IV, V, VIII pentru serul pentavalent si III, VI, XIII, XV, XVI, pentru serul hexavalent), mai frecvent intalnite in infectiile umane din tara noastra. Se livreaza in fiole de 10 ml, continand minimum 150 U.A.I./ml, ambalate in cutii de carton ce contin 10 fiole. Continutul fiolelor este de culoare galbuie, fara depozit. Nu se vor utiliza fiole care prezinta o tulburare omogena, flocoane sau miros putred, ca si fiolele neetichetate, neimprimate sau cu fisuri. Determinarea tipului serologic al tulpinilor de Ps. Aeruginosa izolate de la bolnavi se face de catre colectivul pseudomonas din Institutul Cantacuzino.
Prezervant: mertiolat de sodiu 1/10.000.

Actiune terapeutica
Prin continutul sau bogat in anticorpi specifici, asigura o protectie inalta fata de serotipurile omologe de Ps. aeruginosa, asociata deseori cu o protectie mai redusa fata de serotipurile heterologe. Gradul de protectie depinde de cantitatea de ser imun administrata (concentratia in unitati antiinfectioase - U.A.I., de momentul administrarii si de gravitatea infectiei. Serul antipiocianic polivalent permite supravietuirea si vindecarea in cazul administrarii unor doze mari de ser, in timpul cel mai scurt posibil de la declansarea infectiei. Aplicarea precoce a imunoterapiei combinate (ser imun + vaccin piocianic) in infectiile piocianice acute sau cronice produce o ameliorare imediata si o vindecare clinica si bacteriologica la 94% din bolnavi. Aplicarea tardiva sau incompleta a imunoterapiei specifice (ser imun + vaccin piocianic) la bolnavii cu infectii piocianice grave permite doar supravietuirea mai indelungata, dar nu si vindecarea bolnavilor.

Indicatii
In terapia tuturor formelor severe de infectie cu Ps. Aeruginosa (septicemie, meningita, peritonita, infectii pleuropulmonare etc.), in infectiile trenante, cu tendinta la diseminare, precum si pentru prevenirea complicatiilor infectioase in cazul plagilor profunde sau la suprafata (arsuri) infectate cu Ps. aeruginosa rezistent la antibiotice. Seroterapia se asociaza cu vaccinoterapia antipiocianica si cu antibioterapia, ori de cate ori este posibil si tinand cont de urmatoarele recomandari:
- inainte de inocularea serului se stabileste serotipul tulpinii de Ps. aeruginosa izolata de la bolnav, pentru a se administra serul care contine anticorpii corespunzatori (serul pentavalent sau hexavalent).
- in cazul in care aplicarea serului antipiocianic este foarte urgenta: se administreaza concomitent ser pentavalent si ser hexavalent (in doze totale care sa nu depaseasca indicatiile de la capitolul "Mod de administrare"), pana la determinarea serotipului tulpinii in cauza, continuandu-se apoi tratamentul cu serul care contine anticorpii corespunzatori.
- inainte de inocularea serului se va cerceta sensibilitatea bolnavului fata de serul de administrat si se va efectua desensibilizarea conform instructiunilor pentru utilizarea serurilor terapeutice.

Doze si mod de administrare
Serul se administreaza in injectii intra-musculare, in doze ce se stabilesc in functie de varsta (greutatea corporala) si de gravitatea cazului.
In infectiile incipiente:
- la copii sub 1 an: 1 500 U.A.I. La copii peste 1 an: 2 000-3 000 U.A.I.
- la adulti: 5 000-6 000 U.A.I.
In infectiile evolutive cu stare generala alterata:
- la copii: 4 000-5 000 U.A.I.
- la adulti: 10 000 U.A.I.
Dozele recomandate se pot repeta timp de 2-4 zile. Administrarea serului pe cale intravenoasa se aplica in formele foarte grave de boala si se va face goutte a goutte. Calea intrarahidiana are indicatii exceptionale (in meningitele cloazonate).

Contraindicatii
Comune cu ale celorlalte seruri terapeutice.

Reactii adverse
Fenomenele secundare si modul de combatere sunt comune cu ale celorlalte seruri terapeutice.

Citeste si despre:

Piscina si afectiunile pe care le poate provoca Pericolele frecventarii piscinelor publice Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin Banii: purtatori de bacterii si boli Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Abcesul pulmonar Pneumonia la copii Boli cu transmitere sexuala Infectiile bacteriene