RANIBERL 150

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
1 comprimat filmat contine: clorhidrat de ranitidina 167 mg echivalent cu 150 mg ranitidina.

Indicatii
Reducerea secretiei de acid gastric in ulcer duodenal si ulcer gastric benign. tratamentul de lunga durata in ulcer gastric si duodenal pentru a preveni recidiva. in tratamentul esofagitei de reflux si a sindromului zollinger-ellison. In timpul travaliului se administreaza o singura doza pentru a preveni aspiratia acida. Ca tratament de intretinere in hemoragiile gastrointestinale prin ulceratii induse de stres; profilaxia hemoragiilor recurente si ca tratament de sustinere in cazul hemoragiilor gastrice si duodenale produse de eroziuni sau ulceratii.

Doze si mod de administrare
La adulti cu functie renala normala: pacienti cu ulcer gastric benign sau duodenal: 2 comprimate filmate Raniberl 150 o data pe zi seara sau cate 1 comprimat filmat dimineata si seara. De regula, ulcerul se vindeca in 4 saptamani de tratament. Daca ulcerul nu se vindeca complet dupa 4 saptamani, in cazuri individuale, tratamentul se va continua pentru inca 4 saptamani cu aceeasi doza. La pacientii care au raspuns la tratamentul initial de scurta durata si cu antecedente de recurente ulceroase se recomanda continuarea tratamentului cu 1 comprimat Raniberl 150 seara. in tratamentul esofagitei de reflux se recomanda 1 comprimat filmat Raniberl 150 dimineata si seara sau 2 comprimate filmate seara la culcare, timp de 8 - 12 saptamani. in cazul unui nivel foarte ridicat al secretiei acide (sindromul zollinger-ellison) doza zilnica se poate creste la 4 - 6 comprimate filmate Raniberl 150 dupa o doza initiala de 3 comprimate filmate de Raniberl 150 pe zi. Se recomanda 1 comprimat filmat Raniberl 150 pentru a preveni aspiratia acida in timpul travaliului. in profilaxia hemoragiei digestive prin ulceratii induse de stres sau in profilaxia hemoragiei recurente la pacienti cu ulcer gastric sau duodenal, se va administra 1 comprimat filmat Raniberl 150 de doua ori pe zi. Comprimatele se administreaza nemestecate cu o cantitate suficienta de lichid, independent de orele de masa.
Durata tratamentului va fi stabilita de medic. Dozarea la pacienti cu functie renala afectata: se recomanda urmatoarele doze functie de clearance-ul de creatinina (ml/min) sau nivelul seric de creatinina.

Clearance creatinina (ml/min)

Creatinina serica aprox.mg/100ml)

*Raniberl-doza zilnica (oral)

pana la 30

peste 2,6

150 mg ranitidina

peste 30

pana la 2,6

300 mg ranitidina

*Nivelul seric de creatinina este un sistem de referinta care nu reflecta acelasi grad de afectare a functiei renale pentru toti pacientii.in cazul pacientilor supusi hemodializei cronice sau dializei peritoneale ambulatorii, se va administra 1 comprimat filmat Raniberl 150 imediat dupa dializa.
Contraindicatii
Nu se recomanda administrarea la copii sub 10 ani, la pacienti cu porfirie acuta sau la pacienti cu hipersensibilitate cunoscuta la ranitidina. Raniberl 150 se va administra cu precautie si numai sub stricta supraveghere la copii peste 10 ani si adolescenti pana la 14 ani.

Masuri de precautie
Sarcina si alaptare: Raniberl 150 se va administra in timpul sarcinii numai la stricta indicatie. Deoarece pot aparea tulburari in secretia de acid gastric la sugar, se recomanda evitarea alaptarii copilului in timpul tratamentului cu Raniberl 150.

Reactii adverse
Raniberl 150 este in general bine tolerat. Rareori pot aparea tulburari gastrointestinale, prurit. in cele mai multe cazuri, aceste simptome dispar daca tratamentul se continua. Cu totul izolat au fost raportate cazuri de artralgii, mialgii si aritmii. Modificari temporare ale valorilor hepatice pot aparea, dar sunt reversibile la continuarea tratamentului sau cand se intrerupe tratamentul. Rareori tratamentul poate produce hepatita reversibila. Cresterea pilozitatii a fost raportata in unele cazuri extrem de rare. Rareori au fost inregistrate reactii acute de hipersensibilitate. in cazuri izolate au aparut modificari reversibile ale hemogramei.

Citeste si despre:

Tipurile de cefalee Osteoartrita, afectiunea care 'face ravagii' in randul femeilor Trusoul nou-nascutului Pneumonia la copii EMC - medici de familie in Programul de diabet Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Afectiunile reumatice autoimune Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje Beneficiile consumului de capsuni Bursita trohanteriana: cauze si optiuni de tratament Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive?