PROPANTELINA, drajeuri

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Un drajeu contine 15 mg bromura de propantelina.

Actiune terapeutica
Anticolinergic cu actiune selectiva asupra tractului gastrointestinal (si urogenital in mai mica masura); inhiba motilitatea digestiva incetinind tranzitul, diminueaza secretia gastrica acida si relaxeaza spasmul biliar.

Indicatii
Afectiuni spastice gastrointestinale, ulcer gastric si duodenal (se asociaza cu antiacide), hiperclorhidrie, gastrite, colita ulceroasa, diaree functionala, hiperhidroza, diskinezii spastice biliare, colita renala si ureterala, enurezis.

Doze si mod de administrare
In general, se administreaza pana la 8 drajeuri/zi, in mai multe prize, cu cel putin o ora inainte de mesele principale. in ulcer, doza recomandata pentru initierea tratamentului este de 1 drajeu de trei ori pe zi si 2 drajeuri inainte de culcare. Ulterior, dozarea poate fi ajustata functie de raspunsul individual al pacientului si de toleranta la produs.

Contraindicatii
Glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata cu retentie de urina, afectiuni obstructive ale tractului digestiv sau urinar, stenoza pilorica, atonie intestinala, colita ulcerativa grava, megacolon toxic, hernie hiatala asociata cu reflux esofagian, bolnavi cu ileostomie sau colostomie, instabilitatea mecanismului de reglare vasculara in timpul hemoragiilor acute, miastenie grava, hipersensibilitate la bromura de propantelina, copii sub 12 ani. Sarcina si alaptare: se va evita administrarea de propantelina in perioada de sarcina si alaptare (produce efecte atropinice la fat si sugar, diminueaza sau suprima lactatia).

Masuri de precautie
Propantelina va fi administrata cu mare prudenta pacientilor cu afectiuni cardiace severe, tahiaritmiile supraventriculare, hipertensiune, cardiopatie ischemica, boli pulmonare cronice, afectiuni renale sau hepatice, tulburari de reglare vegetativa, hipertiroidism, persoanelor in varsta. La pacientii cu hipertrofie prostatica mictiunea poate fi ingreunata, fapt ce poate fi minimalizat daca pacientii sunt avertizati sa urineze inainte de administrarea medicamentului. Pacientii cu colita ulcerativa trebuie tratati cu deosebita precautie deoarece propantelina supreseaza motilitatea intestinala pana in situatia producerii ileusului paralitic, precipitand sau agravand megacolonul toxic. Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: Prudenta in tratamentul ambulator, deoarece propantelina diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.

Reactii adverse
Ocazional, mai ales la doze mari: uscaciunea gurii cu deglutitie dificila, sete, ingrosarea secretiilor bronsice, tulburari de vedere prin midriaza si cicloplegie, cresterea presiunii intraoculare, diminuarea secretiei lacrimale, congestia fetei, uscaciunea pielii, scaderea secretiei sudoripare, socuri calorice, bradicardie urmata de tahicardie, palpitatii si aritmii, disurie cu retentie de urina, constipatie. Rareori, nervozitate si confuzie mintala (indeosebi la varstnici).

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor dm sprijina femeile din Romania Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc