Pradaxa, capsule

Prospect

Publicat: 22 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Pradaxa se utilizeaza pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange in vene la adultii care au suferit o operatie de inlocuire a soldului sau a genunchiului. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Pradaxa trebuie inceput prin administrarea unei capsule de 110 mg la una pana la patru ore de la sfarsitul operatiei. Apoi tratamentul se continua cu doua capsule de 110 mg (220 mg) o data pe zi timp de 28 pana la 35 de zile dupa operatia de inlocuire a soldului si timp de 10 zile dupa operatia de inlocuire a genunchiului. inceperea tratamentului trebuie amanata la pacientii la care plaga operatorie inca mai sangereaza. Daca tratamentul nu este inceput in ziua operatiei, trebuie initiat prin administrarea a doua capsule o data pe zi. Capsulele trebuie inghitite intregi, cu apa. Doza mai mica (150 mg o data pe zi) se utilizeaza la pacientii cu afectiuni renale moderate sau severe, la pacientii cu varsta peste 75 de ani si la pacientii care iau amiodarona (un medicament utilizat pentru reglarea ritmului cardiac). Pradaxa nu trebuie utilizat la pacientii cu afectare renala severa si nu este recomandat la pacientii cu semne ale prezentei afectiunilor hepatice. Pradaxa trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta risc de sangerare sau care ar putea prezenta concentratii sanguine mari ale medicamentului, cum ar fi cei cu afectiuni renale moderate. Pacientii cu greutate sub 50 kg sau peste 110 kg trebuie sa fie atent monitorizati in ceea ce priveste semnele de sangerare sau anemia (numar scazut de globule rosii).

Actiune terapeutica
Pacientii supusi unei operatii de inlocuire a soldului sau a genunchiului prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange in vene. Aceste cheaguri, inclusiv tromboza venoasa profunda (TVP), pot reprezenta un pericol daca se deplaseaza in alta parte a organismului, cum ar fi plamanii sau creierul. Substanta activa continuta de Pradaxa, dabigatranul etexilat, este un precursor al dabigatranului. Acest lucru inseamna ca, in organism, se transforma in dabigatran. Dabigatranul este un anticoagulant, adica previne formarea cheagurilor de sange (coagulare). Blocheaza o substanta numita trombina, care este esentiala in procesul de coagulare a sangelui, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange in vene.

Compozitie
Pradaxa este un medicament care contine substanta activa, dabigatran etexilat. Este disponibil sub forma de capsule (75 mg si 110 mg).

Contraindicatii
Pradaxa nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la dabigatran etexilat sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Medicamentul nu trebuie utilizat la pacientii care prezinta afectiuni renale severe, sangerari active semnificative, leziuni tisulare care ar putea provoca sangerari, tulburari ale procesului de coagulare (acestea pot fi congenitale, de cauza necunoscuta sau datorate altor medicamente) sau afectiuni hepatice care ar putea pune in pericol viata. De asemenea, Pradaxa nu trebuie administrat pacientilor care iau chinidina (alt medicament utilizat pentru reglarea ritmului cardiac).

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Pradaxa (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este sangerarea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Pradaxa, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul