Patrunjelul (Petroselinum crispum)

Prospect

Publicat: 12 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Planta medicinala, aliment si condiment bianuala, cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra. Radacina este conica, groasa, de culoare alba.

Frunzele sunt aromate, sectate, mici ca dimensiune. Florile sunt de culoare alba, grupate in umbele. Fructul este o dicariopsa, de culoare verde-cenusie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina, fruzele si fructele (semintele).Patrunjelul contine glucide, proteine, vitamine (mai ales vitamina c), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide, flavonoizi.

Are efect expectorant, diuretic, tonic, antioxidant, stomahic, carminativ, hipotensiv, antispastic.Patrunjelul este folosit si in gastronomie, pentru aromatizarea preparatelor culinare.

Uz intern:

- edeme, infectii, astenie, tulburari de circulatie sanguina, hipertensiune, boli reumatice, vermifug, intoxicatii cu alcool, anorexie,meteorism si colici abdominale, dismenoree, amenoree, astm bronsic, stimuleaza secretia lactata, litiaza renala si biliara, boli renale si cardiovasculare, halena - fie consumat crud sau sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- plagi, intepaturi de insecte, pupura, blefaraita, conjunctivita, contuzii, pigmentatii ale pielii, nevralgii dentare - sub forma de gargara, bai sau spalaturi locale.

Contraindicatii:

- Nu se recomanda consumul in timpul sarcinii, pentru ca poate determina contractii uterine.

Citeste si despre:

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpul pierderii in greutate Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni