NIFEDIPIN, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Capsule continand 10 mg nifedipin.

Actiune terapeutica
Nifedipinul face parte din clasa blocantilor canalelor lente de calciu. Inhiba influxul de ioni de calciu, mai ales in celulele miocardice si in celulele musculaturii netede ale arterelor coronariene si ale vaselor periferice. reducerea consumului de O2 a miocardului are loc printr-o diminuare a rezistentei periferice datorate dilatarii vaselor sanguine periferice, cu efect antihipertensiv si reducerea postsarcinii. La aceasta se adauga dilatarea vaselor coronariene, inhibarea spasmelor coronariene si ameliorarea perfuziei poststenotice. S-a evidentiat o actiune cardioprotectoare, prin prevenirea acumularii intracelulare a ionului de calciu si prevenirea epuizarii ATP-ului fibrelor miocardice. Nifedipinul are astfel, pe de o parte, o puternica actiune antihipertensiva, prin diminuarea rezistentei periferice totale si, pe de o alta parte, un puternic efect antianginos, caracterizat printr-o importanta diminuare a frecventei, intensitatii si a duratei crizei anginoase. Actiunea nifedipinului se manifesta rapid: 20 de minute dupa inghitirea capsulei, si se mentine timp indelungat: min. 6 ore de la administrare. Daca se desfac capsulele in gura, efectul apare dupa 2-3 min. Nifedipinul diminueaza consumul de nitroglicerina si creste considerabil toleranta la efort a bolnavului. La doze terapeutice nu are efect cardiodeprimant, prezentand mai degraba un usor efect inotrop-pozitiv.

Indicatii
Tratamentul anginei pectorale: angina de efort, angina instabila, inclusiv cea vasospastica, crizele acute de angina pectorala. tratamentul cronic al hipertensiunii esentiale si secundare: crizele hipertensive. Deoarece are si proprietati antianginoase, nifedipinul este de ales cand hipertensiunea coexista cu boala coronariana.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Nifedipin trebuie adaptat dupa gravitatea afectiunii, reactia bolnavului la medicament si dupa evaluarea cooperarii pacientului. Angina pectorala: doza obisnuita este de 10 mg de 3 ori/zi. Pentru tratarea spasmelor coronariene, o crestere a dozei zilnice la 4 x 10 mg sau 4 x 20 mg, pana la cel mult 6 x 10 mg sau 6 x 20 mg se poate dovedi a fi necesara. Dupa un infarct miocardic, se poate instaura tratamentul cu nifedipin dupa cel putin o saptamana de la infarct, dupa restabilirea circulatiei sanguine. Hipertensiune: in hipertensiunea primara si cea secundara se recomanda o doza zilnica de 3 x 10 mg pana la cel mult 3 x 20 mg. In criza hipertensiva se administreaza o doza unica de 10 mg. Daca rezultatul este nesatisfacator, aceasta poate fi repetata la un interval de 1/2 ora. In tratamentul cronic, capsula se inghite cu o cantitate mica de lichid. In criza de angina pectorala sau in criza hipertensiva, capsulele se desfac la nivelul cavitatii bucale, pentru a obtine un efect mai rapid. Se recomanda respectarea unui interval de cel putin 2 ore intre doua prize de 20 mg.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la nifedipin. Se administreaza cu prudenta in caz de hipotensiune, daca presiunea sistolica se situeaza sub 90 mmHg. Nu se administreaza in caz de soc cardiovascular. Se va lua in considerare raportul risc/beneficiu in eventualitatea existentei unei bradicardii, a unei insuficiente cardiace sau renale, in tulburarile gastrointestinale severe si in cazul unei stenoze aortice severe.

Masuri de precautie
Se va administra cu prudenta la bolnavii dializati cu hipertensiune maligna si hipovolemie, deoarece poate avea loc o scadere drastica a tensiunii arteriale. Se impune supravegherea atenta a bolnavilor ce folosesc concomitent cu nifedipinul un -blocant, existand riscul unei hipotensiuni grave sau chiar al unei insuficiente cardiace. Sarcina si alaptare: nu se va administra pe timpul sarcinii si pe intreaga durata a alaptarii.

Reactii adverse
La debutul tratamentului pot sa apara cefalee, bufeuri vasomotorii, edem maleolar, roseata fetei, puls accelerat, palpitatii cardiace, vertij sau hipotensiune. Aceste efecte sunt tranzitorii si benigne, datorandu-se efectului vasodilatator al nifedipinului. La doze mari s-au semnalat: tulburari gastrointestinale, reactii cutanate, parestezii la nivelul bratelor si al gambelor, dureri musculare si tremor al degetelor. In cazuri exceptionale s-a observat in tratamentele cronice o hiperplazie reversibila a gingiei. Tulburarile hepatice, manifestate prin colestaza intrahepatica si cresterea transaminazelor, apar rareori si dispar la oprirea administrarii nifedipinului. Aparitia unei angine paradoxale, care se caracterizeaza prin dureri persistente ce apar sau se agraveaza dupa o priza de nifedipin, necesita reducerea dozelor sau chiar intreruperea tratamentului.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul