Mozobil

Prospect

Publicat: 08 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Mozobil este o solutie injectabila care contine substanta activa plerixafor.

Actiune terapeutica
Mozobil se utilizeaza pentru a ajuta la desprinderea (mobilizarea) celulelor stem din maduva osoasa, pentru a putea fi eliberate in sange. Substanta activa din Mozobil, plerixaforul, actioneaza prin blocarea activitatii unei proteine numite receptorul chemokinei CXCR4. De obicei, aceasta proteina are rolul de a mentine celulele stem in maduva osoasa. Prin blocarea activitatii proteinei, Mozobil permite eliberarea celulelor stem in sange, pentru a putea fi colectate.
Indicatii
Mozobil se utilizeaza a facilita pentru colectarea celulelor stem hematopoietice (celule care se gasesc in maduva osoasa si care se pot dezvolta in diferite tipuri de celule sanguine) pentru transplant. Se utilizeaza la pacientii cu limfom sau mielom multiplu (tipuri de cancer al celulelor sanguine) in vederea transplantului autolog (cand se utilizeaza celulele pacientului pentru transplant). Se administreaza numai pacientilor in cazul carora este dificila colectarea celulelor stem. Deoarece numarul pacientilor care au nevoie de mobilizarea si colectarea celulelor stem hematopoietice pentru transplant este redus, aceasta boala este considerata rara, iar Mozobil a fost desemnat medicament orfan (un medicament folosit in bolile rar intalnite) la 20 octombrie 2004.

Administrare
Tratamentul cu Mozobil trebuie inceput si supravegheat doar de un medic cu experienta in tratarea cancerului si a bolile sangelui. Dupa ce i se administreaza Mozobil pacientului, celulele sale stem trebuie extrase din sange si pastrate pana la transplant. Din acest motiv, tratamentul trebuie efectuat in colaborare cu un centru specializat care are experienta in acest tip de procedura si care poate monitoriza corect celulele stem. Mozobil se utilizeaza impreuna cu un hormon numit factor de stimulare a coloniilor de granulocite (GCSF). G-CSF se utilizeaza in monoterapie timp de patru zile, inainte de a se adauga Mozobil la tratament. Mozobil se administreaza sub forma de injectie sub piele, cu 6-11 ore inainte de fiecare sedinta de recoltare a sangelui pacientului si de extragere a celulelor stem. Se poate utiliza timp de pana la sapte zile consecutive.

Contraindicatii
Mozobil nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la plerixafor sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Mozobil (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt diareea, greata (senzatia de voma) si reactiile la locul injectarii. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Mozobil, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice