Marul este un arbore fructifer care poate atinge chiar si 15 metri inaltime, cultivat in tara noastra in majoritatea formelor de relief.
Frunzele sunt mari ca dimensiune, cu peri pe partea interioara. Florile sunt de culoare roz pal, cu miros placut. Arborele infloreste in luna aprilie sau in luna mai.
fructele difera ca forma si culoare in functie de soi. In scop
fitoterapeutic se utilizeaza fructul recoltat la maturitate, dar si frunzele.
Marul contine
lipide,
proteine, glucide, pectine, amidon, celuloza,
sorbitol, apa, zaharuri, saruri de
potasiu, sodiu,
calciu, siliciu, mangan, clor, acid fosforic, fier,
magneziu, brom, arsenic, mangan, cupru, cobalt, tanin,
vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina A.
Marul are proprietati antiinflamatorii, laxativ, dezinfectante, tonic muscular, nervin, depurativ, diuretic, antireumatic, uricolitic, sedativ, hipocolesterolemiant, antiseptic intestinal si gastric.
Uz intern:- boli hepatice, constipatie, obezitate, astenie fizica sau intelectuala, boli reumatice, guta, diabet, boli cardiovasculare, tuse, bronsita, insomnie, edem, ulcer gastric, boli gastrointestinale, hipercolesterolemie, cefalee, litiaza urinara, demineralizare, surmenaj, obezitate - sub forma de compot, cura de mere proaspete, suc, mar copt.
Uz extern:- plagi, migrene, eczeme, acene, zona zoster, alopecie, faringite, micoze cutanate, comedoame, impetigo - sub forma de comprese, spalaturi locale.