LOCASALEN, unguent

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Locasalen si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni cutanate inflamatorii care raspund la corticosteroizi, neinfectate, de variate tipuri si localizari, mai ales asociate cu hiperkeratoza: eczeme seboreice, eczeme de contact, dermatite atopice (la pacientii de orice varsta), fotodermite, psoriazis vulgar, lichen plan, neurodermatite localizate, hiperkeratoze palmare si plantare.

Mod de administrare

Locasalen-ul se aplica pe zonele afectate in pelicula subtire de 1-2 ori pe zi, in functie de severitatea bolii, dupa care se maseaza usor.In functie de locul si tipul leziunilor, zona afectata va fi protejata de un pansament poros, de obicei nefiind necesar pansamentul ocluziv.

In caz de intarziere a raspunsului terapeutic sau a unei ameliorarine semnificative, efectul Locasalen-ului poate fi potentat prin aplicarea de pansamente ocluzive, insa pe timp scurt. Tratamentul afectiunilor cutanate cronice (psoriazis, eczeme cronice) nu se suprima brusc.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Afectiuni virale cutanate (ex.: varicela, eruptii post-vaccinare, herpes simplex, herpes zoster), afectiuni micotice ale pielii, sifilis, tuberculoza cutanata, acnee rosacee, dermatite periorale, acnee vulgara, aplicatii perioculare, hipersensibilitate la componentii Locasalen-ului

Precautii

In situatii exceptionale, cand Locasalen-ul se aplica in cantitati mari, pe suprafete tegumentare intinse sau sub pansamente ocluzive, tratamentul se va face numai sub supraveghere medicala. tratamentul indelungat, in special pe pielea fetei, trebuie intotdeauna evitat, indiferent de varsta pacientului. Daca se constata un inceput de dereglare a functiei adrenocorticale, trebuie evaluat riscul, in special cand preparatul este utilizat pe zone intinse si/sau sub pansamente ocluzive. Se administreaza cu precautie copiilor, a caror piele este mai sensibila.

Aplicarea sub pansamente ocluzive trebuie sa se faca pe o perioada limitata si pe suprafete reduse. In cazul pacientilor cu tulburari renale, la aplicare repetata pe zone intinse de piele, trebuie sa se aiba in vedere posibilitatea absorbtiei salicilatului. Daca exista infectii severe bacteriene sau micotice, se va asocia un tratament adecvat. Locasalen-ul nu este indicat sa fie aplicat pe membrane sau conjunctive.

Sarcina si alaptarea

Experientele pe animale au demonstrat posibilitatea corticosteroizilor de a induce anomalii fetale. Intrucat studiile umane lipsesc, se recomanda administrarea cu precautie a Locasalen-ului in timpul sarcinii si in special in primele 3 luni.

Aceste precautii se refera la aplicarea Locasalen-ului pe zone intinse, sub pansamente ocluzive si pe o perioada indelungata.

Nu se cunoaste posibilitatea trecerii Locasalen-ului in laptele matern, motiv pentru care administrarea acestuia la femeile care alapteaza se va face dupa o corecta evaluare a raportului beneficiu terapeutic/risc pentru copii.

Reactii adverse posibile

Rar: la locul aplicarii semne moderate de iritatie, precum senzatie de arsura, prurit sau eruptie.
Cazuri izolate: atrofie moderata a pielii. tratamentul trebuie intrerupt daca reactiile adverse se intensifica. Locasalen-ul poate avea efecte nefavorabile asupra functiei adrenocorticale (izolat putand determina aparitia sindromului cushing). acidul salicilic absorbit transcutan din Locasalen nu are efecte sistemice.
Printre alte reactii adverse intalnite in tratamentul cu glucocorticoizi se numara: alergia de contact, modificari ale pigmentatiei pielii sau infectii secundare. In particular, dupa o perioada indelungata de aplicatii pe zone intinse, sub pansamente ocluzive sau pe zone in care pielea este foarte permeabila (fata, axile), asemenea preparate pot agrava striae rubrae distensae, telangiectazia, purpura, acneea steroida.

Citeste si despre:

Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Ingrijirea mainilor si a unghiilor Aftele si sanatatea dentara 13 produse de care nu aveti nevoie