Livensa

Prospect

Publicat: 08 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Livensa si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Livensa este indicat pentru tratamentul disfunctiei sexuale cu diminuarea libidoului (DSDL), la femeile cu ooforectomie bilaterala si histerectomie (menopauza indusa chirurgical), carora li se administreaza concomitent un tratament cu estrogeni.

Mod de administrare

Doza zilnica recomandata de testosteron este de 300 micrograme. Ea se obtine prin aplicarea unui plasture de doua ori pe saptamana, in mod continuu. Plasturele trebuie inlocuit cu unul nou la intervale de 3-4 zile. Trebuie purtat numai un singur plasture o data.

Tratamentul concomitent cu estrogeni
Inaintea initierii tratamentului cu Livensa, precum si cu ocazia reevaluarilor de rutina ale tratamentului, trebuie avute in vedere si indicatiile si restrictiile tratamentului cu estrogeni. Se recomanda utilizarea continua de Livensa numai in perioada in care este recomandata si utilizarea concomitenta a estrogenilor (cea mai redusa doza eficace, pentru cel mai scurt interval de timp posibil).
Nu se recomanda utilizarea Livensa de catre pacientele tratate cu estrogeni ecvini conjugati (EEC),
intrucat nu a fost demonstrata eficacitatea in aceasta situatie.

Durata tratamentului
Raspunsul la tratamentul cu Livensa trebuie evaluat dupa 3-6 luni de la initiere, pentru a determina in ce masura este adecvata continuarea acestuia. Pacientele care nu prezinta un beneficiu semnificativ trebuie reevaluate, luandu-se in considerare intreruperea tratamentului.

Intrucat eficacitatea si siguranta utilizarii Livensa nu au fost evaluate in studii cu durata de peste 1 an, se recomanda reevaluarea rezultatelor tratamentului la intervale de 6 luni.

Grupe speciale de pacienti

Insuficienta renala
Nu s-au efectuat studii la pacienti cu insuficienta renala.

Insuficienta hepatica
Nu s-au efectuat studii la pacienti cu insuficienta hepatica.

Varstnici
Livensa este recomandat pentru utilizare la femei in postmenopauza chirurgicala cu varsta de pana la 60 de ani. Exista date limitate privind utilizarea la paciente cu varsta peste 60 ani, in concordanta cu prevalenta DSDL.

Copii si adolescenti
Livensa nu este indicat pentru utilizare la copii si adolescenti.

Mod de administrare

Fata adeziva a plasturelui trebuie aplicata pe o zona cutanata curata, uscata, din etajul abdominal inferior, sub talie. Se recomanda schimbarea locului de aplicare, mentinand un interval de cel putin 7 zile inainte de aplicarea in aceeasi zona. Plasturii nu trebuie aplicati la nivelul sanilor sau a altor regiuni ale corpului.

Se recomanda aplicarea pe o zona cutanata cu ridare minima si care sa nu fie acoperita de imbracaminte stransa. Regiunea respectiva nu trebuie sa fie uleioasa, iritata sau sa prezinte leziuni. Pentru a nu interfera cu proprietatile adezive ale Livensa, nu trebuie aplicate creme, lotiuni sau pudre pe zona cutanata pe care se va aplica plasturele.

Plasturele trebuie aplicat imediat dupa deschiderea plicului si indepartarea ambelor parti ale invelisului de protectie. Plasturele trebuie apasat ferm pe locul de aplicare, timp de aproximativ 10 secunde, pentru a asigura o adeziune ferma la piele, in special la nivelul marginilor. In cazul in care o portiune a plasturelui se detaseaza, aceasta trebuie apasata.

Daca plasturele se detaseaza in mod prematur, el poate fi reaplicat. In cazul in care nu poate fi reaplicat acelasi plasture, se va aplica un plasture nou, intr-o alta zona. In ambele cazuri, trebuie mentinut regimul terapeutic initial. Plasturele ramane aplicat pe piele in timpul dusurilor, bailor, inotului sau exercitiilor fizice.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
Cancer de san cunoscut, suspectat sau in antecedente, neoplazii dependente de estrogen cunoscute sau suspectate, precum si alte afectiuni care contraindica administrarea estrogenilor.

Precautii

Reactii androgenice
Pe durata tratamentului, medicii trebuie sa monitorizeze pacientele la intervale regulate, pentru a detecta aparitia potentialelor reactii adverse de tip androgenic (cum sunt acneea, modificarile de crestere a parului sau caderea parului). Pacientelor trebuie sa li se explice cum isi pot autoevalua reactiile adverse de tip androgenic.

Semnele de virilizare, cum sunt ingrosarea vocii, hirsutismul si hipertrofia clitorisului, pot fi ireversibile, trebuind luata in considerare intreruperea tratamentului. In studiile clinice, aceste reactii au fost reversibile la majoritatea pacientelor.

Hipersensibilitate
Datorita hipersensibilitatii la plasture, la locul aplicarii pot aparea eritem cutanat sever, edem localizat si flictene. In cazul aparitiei acestora, utilizarea plasturelui trebuie intrerupta.

Siguranta pe termen lung, incluzand cancerul mamar
Siguranta tratamentului cu Livensa nu a fost evaluata in studii de tip dublu-orb, controlate cu placebo, cu durata mai mare de 1 an. Sunt disponibile date limitate privind siguranta pe termen lung a tratamentului, incluzand efectele asupra glandei mamare, a aparatului cardiovascular si de crestere a rezistentei la insulina.

Datele din literatura privind influenta testosteronului asupra riscului de cancer de san la femei sunt limitate, neconcludente si contradictorii. Pana in prezent, nu se cunoaste efectul pe termen lung al tratamentului cu testosteron asupra glandei mamare; de aceea, pacientele trebuie sa fie monitorizate cu atentie pentru a depista aparitia cancerului de san, conform standardelor actuale de screening si in functie de necesitatile individuale ale pacientelor.

Boala cardiovasculara
Nu au fost studiate paciente cu boli cardiovasculare cunoscute. Pacientele cu factori de risc cardiovascular cunoscuti, in special hipertensiune arteriala, precum si pacientele cu boli cardiovasculare cunoscute trebuie monitorizate cu atentie, in special in ceea ce priveste modificarile
tensiunii arteriale si ale greutatii corporale.

Paciente cu diabet zaharat
La pacientii cu diabet zaharat, efectele metabolice ale testosteronului pot determina scaderi ale glicemiei si, consecutiv, ale necesarului de insulina. Nu au fost studiate paciente cu diabet zaharat.

Efecte la nivel endometrial
Sunt disponibile date limitate privind efectele testosteronului asupra endometrului. Datele limitate privind evaluarea efectului testosteronului asupra endometrului nu permit tragerea unor concluzii privind incidenta cancerului endometrial.

Edem
Edemul (insotit sau nu de insuficienta cardiaca congestiva) poate reprezenta o complicatie grava a dozelor mari de testosteron sau a altor steroizi anabolizanti, la pacienti cu boli cardiace, renale sau hepatice preexistente. Cu toate acestea, nu se preconizeaza aparitia acestei complicatii la doza mica de testosteron pe care o elibereaza plasturele Livensa.

Precautii pentru utilizare

Livensa nu trebuie utilizat la femeile cu menopauza naturala.
Nu au fost evaluate eficacitatea si siguranta utilizarii Livensa la femeile cu menopauza naturala, care sufera de DSDL si carora li se administreaza concomitent un tratament cu estrogeni, cu sau fara progesteron. Nu se recomanda utilizarea Livensa la femeile cu menopauza naturala.

Livensa nu trebuie utilizat de catre femeile tratate concomitent cu EEC
Cu toate ca Livensa este indicat, in asociere cu tratamentul estrogenic, la subgrupul de paciente carora li se administreaza estrogeni ecvini conjugati (EEC) pe cale orala, nu s-a observat o ameliorare semnificativa a functiei sexuale. De aceea, Livensa nu trebuie utilizat de catre femeile tratate concomitent cu EEC.

Concentratiile hormonilor tiroidieni
Androgenii pot diminua concentratia globulinei care leaga tiroxina (thyroxin-binding globulin), ceea ce determina diminuarea concentratiei serice totale de T4 si cresterea capacitatii de legare a T3 si T4. Cu toate acestea, concentratiile hormonilor tiroidieni liberi raman nemodificate si nu exista semne clinice de disfunctie tiroidiana.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Livensa nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pacientele trebuie informate ca in timpul tratamentului cu Livensa s-au raportat migrena, insomnie, tulburari de atentie si diplopie.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au efectuat studii privind interactiunile. In cazul in care testosteronul este administrat concomitent cu anticoagulante, efectul anticoagulantelor poate fi mai intens. Pacientii carora li se administreaza un tratament anticoagulant pe cale orala necesita o monitorizare atenta, in special la initierea si la intreruperea tratamentului cu testosteron.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Livensa nu trebuie utilizat de catre femeile care sunt sau ar putea ramane gravide.

Testosteronul poate determina efecte de virilizare la fatul de sex feminin, in cazul administrarii la femeia gravida. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere.

In caz de expunere accidentala in timpul sarcinii, utilizarea Livensa trebuie intrerupta.

Alaptarea
Livensa nu trebuie utilizat de catre femeile care alapteaza.

Fertilitatea
Nu exista date privind efectul Livensa asupra fertilitatii.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare la administrarea Livensa (observate la mai mult de 1 din 10 paciente) sunt hirsutismul (cresterea excesiva a parului, in special pe barbie si pe buza superioara) si reactii la locul de aplicare a plasturelui (inrosire si mancarimi). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate, asociate cu Livensa, a se consulta prospectul.

Deoarece testosteronul este un hormon sexual masculin, femeile care primesc Livensa trebuie monitorizate pentru a observa daca dezvolta efecte secundare de tip androgen (dezvoltarea unor caracteristici masculinizante), cum ar fi cresterea pilozitatii faciale, ingrosarea vocii sau pierderea parului. Femeile trebuie sa isi contacteze medicul curant daca observa oricare dintre aceste efecte.

Livensa nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la testosteron sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrat nici femeilor care au sau care au avut cancer mamar sau orice alta forma de cancer estrogeno-dependent, sau care sufera de alte boli in care este contraindicata administrarea de preparate estrogenice.

Femeile care primesc Livensa trebuie sa primeasca si estrogeni, dar nu sub forma cunoscuta ca estrogeni conjugati, deoarece aceasta combinatie nu este eficienta.

Supradozaj

Modul de administrare al medicamentului Livensa face improbabila aparitia supradozajului.
Inlaturarea plasturelui determina o diminuare rapida a concentratiilor serice de testosteron.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare plasture de 28 cm2 contine testosteron 8,4 mg si elibereaza 300 micrograme testosteron in 24 ore.

Lista excipientilor

Stratul de suport
Membrana de suport translucida, din polietilena
Cerneala de inscriptionare
sunset yellow FCF (E110)
latolrubina BK (E180)
pigment albastru de ftalocianina de cupru.

Matricea autoadeziva continand medicamentul
Sorbitan oleat
Adeziv din copolimer acrilic continand copolimerul 2-etilhexilacrilat-1-vinil-2-pirolidona.

Invelisul de protectie ocluziv
Film din poliester siliconat

Citeste si despre:

Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice