Imprida

Prospect

Publicat: 29 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Imprida este un medicament care contine doua substante active, amlodipina si valsartan. Este disponibil sub forma de comprimate (de culoare galben inchis si rotunde: 5 mg amlodipina si 80 mg valsartan, de culoare galben inchis si ovale: 5 mg amlodipina si 160 mg valsartan; de culoare galben deschis si ovale: 10 mg amlodipina si 160 mg valsartan).
Actiune terapeutica
Imprida contine doua substante active, amlodipina si valsartan. Ambele sunt antihipertensive, disponibile separat in Uniunea Europeana (UE) de la mijlocul anilor 1990. Actioneaza in moduri similare pentru reducerea tensiunii arteriale, prin relaxarea vaselor sanguine. Prin scaderea tensiunii arteriale, se reduc riscurile asociate tensiunii arteriale ridicate, cum ar fi cel de a suferi un atac cerebral. Amlodipina este o substanta care blocheaza canalele de calciu. Aceasta blocheaza anumite canale pe suprafata celulelor, numite canale de calciu, prin care ionii de calciu patrund, in mod normal, in celule. Atunci cand ionii de calciu patrund in celulele din muschii peretilor vaselor sanguine, se produce contractia. Prin reducerea fluxului de calciu in celule, amlodipina blocheaza contractia celulelor, ceea ce duce la relaxarea vaselor sanguine. Valsartan este un antagonist al receptorilor de angiotensina II, ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea unui hormon din organism numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine). Prin blocarea receptorilor de care se leaga in mod normal angiotensina II, valsartanul opreste efectul hormonului, permitand largirea vaselor sanguine.

Indicatii
Imprida se utilizeaza la pacientii cu hipertensiune esentiala (tensiune arteriala ridicata), care nu este tinuta sub control adecvat fie numai cu amlodipina, fie numai cu valsartan. Prin esentiala se intelege ca tensiunea arteriala ridicata nu are o cauza evidenta. Imprida nu este recomandat pacientilor cu varsta sub 18 ani din cauza lipsei de informatii privind siguranta si eficacitatea administrarii la aceasta grupa de varsta. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Imprida trebuie luat pe cale orala, un singur comprimat o data pe zi, cu putina apa, cu sau fara alimente. Doza de Imprida care trebuie administrata depinde de dozele de amlodipina sau valsartan administrate anterior pacientului. inainte de a trece la administrarea comprimatului combinat, s-ar putea sa fie nevoie ca pacientul sa ia comprimate sau capsule separate. Imprida trebuie utilizat cu prudenta la pacientii care sufera de afectiuni ale ficatului sau prezinta disfunctii biliare obstructive (probleme cu eliminarea fierii).

Contraindicatii
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Imprida (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt dureri de cap, nazofaringita (inflamarea nasului si a gatului), gripa, diverse tipuri de edeme (umflaturi), extenuare (oboseala), inrosire, astenie (slabiciune) si bufeuri. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Imprida, a se consulta prospectul.
Reactii adverse
Imprida nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la amlodipina sau alte medicamente din clasa derivatelor de dihidropiridina, la valsartan sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea acestuia la femeile insarcinate dupa a treia luna de sarcina. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina. De asemenea, Imprida nu se administreaza persoanelor care sufera de afectiuni grave ale ficatului, rinichilor sau bilei sau pacientilor care fac dializa (o tehnica de purificare a sangelui).

Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer
Cere sfatul medicului ×