Indicatii
Acest medicament este numai pentru administrare orala sau intrarectala.
- Gastrografin este un mediu de contrast destinat examinarii radiologice a tractului gastro-intestinal (de asemenea in combinatie cu sulfat de bariu).
Poate fi administrat pe cale orala sau sub forma de clisma si este in primul rand indicat in cazurile in care folosirea sulfatului de bariu este nesatisfacatoare, nedorita sau cotraindicata.
Printre acestea sunt:
-diagnosticarea incipienta a perforatiilor nedetectabile radiologic sau defect anastomotic al esofagului si/sau tractului gastro-intestinal, perforatii severe (ulcer peptic, diverticulum), dupa rezectia stomacului sau intestinului (pericol de perforatie sau scurgere),
- suspiciune de stenoza partiala sau completa, obstructie mica a stomacului, ileus postoperator, hemoragie acuta;
- alte afectiuni acute pentru care e posibil sa fie necesara interventia chirurgicala;
- perforatii care pun viata in pericol (in caz de ulcer peptic sau diverticul);
- megacolon;
- vizualizarea unei fistule gastro-intestinale;
- vizualizarea unui corp strain sau a unei tumori inaintea endoscopiei.
In plus fata de aceste conditii, Gastrografin poate fi folosit in general pentru aceleasi scopuri ca sulfatul de bariu cu exceptia vizualizarii afectiunilor mucoasei.
Datorita proprietatii reduse de acoperire a Gastrografin, sulfatul de bariu ar trebui folosit pentru tehnici de contrast simple sau duble.
In combinatie cu sulfatul de bariu, Gastrografin a imbunatatit in mod considerabil investigarea de rutina a tractului gastro-intestinal atat din punct de vedere diagnostic cat si din punct de vedere organizational, prin accelerarea investigatiei. Numai pentru diagnosticul enteritei nu este indicat.
Informatii generale
Datorita prezentei excipientilor (agenti de aromatizare si umectare), Gastrografin nu trebuie folosit intravascular.
Sugestii pentru dieta
O curatare prealabila a stomacului faciliteaza validitatea diagnosticului.
Hidratarea
Trebuie asigurata hidratarea adecvata inainte si dupa adminstrarea mediului de contrast. Aceasta se aplica in special pacientilor cu mielom multiplu, diabet zaharat, nefropatie, poliurie, oligurie, hiperuricemie, cat si nou-nascutilor, sugarilor, copiilor mici si pacientilor varstnici. Tulburarile hidro-electrolitice trebuie corectate inainte de examinare.
Nou-nascuti (o luna), sugari (o luna-2ani) si copii (2-11 ani)
Sugarii (varsta 1/100 , Tuburari gastro-intestinale
Varsaturi
Greata
Diaree
Rare (