FORTRAL, comprimate
Prospect
Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
CompozitieComprimate continand pentazocina hcl. in cantitate echivalenta cu 50 mg pentazocina baza .
Actiune terapeuticaanalgezic opioid; parenteral,30-60 mg au actiune
analgezica similara cu 10 mg
morfina, iar oral, 50 mg sunt echianalgezice cu 60 mg
codeina; efectul se mentine 3-5 ore.Are actiune sedativa marcata, deprima
respiratia (dar mai putin decat
morfina), are actiune spastica slaba.
IndicatiiPentru calmarea
durerilor moderate sau severe, acute sau cronice, in
traumatisme, dupa
interventii chirurgicale, in infarctul acut de miocard, in colici (nefretica, hepatica); ca medicatie preanestezica si pentru suplimentarea anesteziei chirurgicale.
Mod de administrareOral, 1-2 comprimate sau 50-100 mg (dupa mese), la intervale de 3-5 ore; in durerile puternice se injecteaza subcutanat, intramuscular sau intravenos 1 fiola sau 80 mg la 3-4 ore, se poate creste pana la cel mult 1 mg/kg corp o data pentru injectiile subcutanate sau intramusculare si 0,5 mg/kg corp pentru injectiile intravenoase.
ContraindicatiiAlergie la pentazocina, traumatisme craniene, leziuni ale creierului,
hipertensiune intracraniana, stari convulsive, insuficienta respiratorie, sindrom abdominal acut de cauza necunoscuta, insuficienta hepatica grava, intoxicatie acuta cu alcool, delirium tremens; prudenta sau se evita in timpul sarcinii (cu exceptia travaliului); nu se administreaza in perioada de alaptare si la copiii mai mici de 12 ani, prudenta la batrani; prudenta si doze mici in astmul bronsic, insuficienta hepatica si renala, colecistita acuta, pancreatita, la bolnavii cu infarct de miocard care prezinta greata si voma, in cazul interventiilor pe caile biliare, in caz de instabilitate emotionala sau stare de dependenta medicamentoasa in antecedente (pericol crescut de a dezvolta dependenta). Se vor evita bauturile alcoolice; nu se asociaza cu dietazina, gama-hidroxibutirat de sodiu, antidepresive (IMAO, triciclice); prudenta in asocierea cu alte deprimante centrale. Pentazocina figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).
Reactii adverseRelativ frecvent greata, voma, ameteli, sedare, euforie, cefalee, sudoratie; rareori anorexie, constipatie sau diaree, tinitus, tulburari de vedere, slabiciune, cosmaruri, insomnie, iritabilitate, halucinatii, hipotensiune, tahicardie, deprimare respiratorie (antidot - naloxona sau nalorfina), eruptii cutanate alergice, eozinofilie, granulocitopenie. Injectarea repetata poate provoca local induratie si scleroza. Potentialul de a dezvolta dependenta (de tip morfinic) este moderat pentru calea parenterala si slab pentru calea orala; poate declansa sindromul de abstinenta la morfinomani (se comporta ca agonist partial).