Indicatii
Clorhidratul de metformina face parte din grupa de medicamente numite antidiabetice orale, care actioneaza prin reducerea glicemiei.
Formiran este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) in cazul in care nu s-a realizat un control metabolic satisfacator numai prin dieta. Diabetul zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) apare de obicei la adulti.
Utilizati intotdeauna Formiran exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
Nu luati o doza mai mare decat v-a fost recomandat. Cititi prospectul cu atentie pentru a sti ce doza sa luati si cat de des Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
De obicei tratamentul se initiaza cu un comprimat Formiran 500 mg (500 mg clorhidrat de metformina) de trei ori pe zi sau cu un comprimat Formiran 850 mg (850 clorhidrat de metformina) de doua ori pe zi. Medicul dumneavoastra poate sa va creasca treptat doza pina la o doza adecvata pentru dumneavoastra. Dupa ce s-a obtinut controlul terapeutic al bolii, medicul va poate reduce doza zilnica. Dozele variaza destul de mult interindividual. Dozele maxime recomandate sunt de 6 comprimate Formiran 500 mg sau 3 comprimate Formiran 850 mg sau 3 comprimate Formiran 1000 mg pe zi. Comprimatele trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa care se bea in timpul mesei sau dupa masa. Nu mestecati comprimatele si nu le zdrobiti.
Pentru a nu uita sa luati medicamentul, incercati sa-l luati in fiecare zi la aceeasi ora.
Luati medicamentul atita timp cit v-a recomandat medicul dumneavoastra. Nu intrerupeti tratamentul chiar daca va simtiti mai bine sau chiar daca simptomele bolii au disparut, deoarece acestea pot sa reapara.
Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Formiran
adresati-va medicul dumneavoastra sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital. Luati prospectul cu dumneavoastra sau cutia pentru ca medicul sa stie ce medicament ati luat.
Daca uitati sa utilizati Formiran
Luati-l imediat ce va amintiti. Daca este timpul sa luati urmatoarea doza, nu mai luati doza uitata si continuati tratamentul dupa schema obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Contraindicatii
Nu utilizati Formiran
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de metformina sau la oricare dintre celelalte componente ale Formiran;
- daca ati fost tratat cu derivati de sulfoniluree (fac parte dintr-o grupa de medicamente numita antidiabetice orale) si nu s-a obtinut raspuns terapeutic. De exemplu, ati fost tratat cu glibenclamida, gliclazida, glipizida si glimepirida;
- consumati bauturi alcoolice;
- ati prezentat coma de cauza diabetica;
- aveti afectiuni ale ficatului sau rinichilor;
- aveti afectiuni ale inimii (insuficienta cardiaca sau infarct miocardic recent);
- sunteti sau puteti fi gravida;
- aveti afectiuni circulatorii care determina, de exemplu, crampe frecvente la nivelul gambelor sau ulceratii la nivelul picioarelor, simptome care nu s-au ameliorat;
- aveti febra sau nu va simtiti bine din oricare alte cauze;
- urmati o dieta speciala;
- prezentati deshidratare;
- aveti afectiuni respiratorii.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Formiran
- daca aveti afectiuni hepatice,
- daca aveti insuficienta renala;
- daca luati alte medicamente antidiabetice (de exemplu, insulina, colestiramina sau derivati de sulfoniluree);
- daca urmeaza sa fiti supusi unei interventii chirurgicale cu anestezie generala (este important sa informati medicul dumneavoastra ca luati acest medicament, deoarece tratamentul cu Formiran trebuie interupt inainte si dupa interventia chirurgicala. Medicul dumneavostra va va spune cand sa reluati tratamentul);
- daca urmeaza sa fiti supusi unui examen radiologic cu o substanta care contine iod (este important sa informati medicul dumneavoastra ca luati acest medicament, deoarece tratamentul cu Formiran trebuie interupt inainte de investigatie si nu trebuie reluat mai devreme de 48 ore dupa. Reluarea tratamentului se face numai dupa ce medicul a evaluat functia renala si rezultatele au indicat ca aceasta este normala);
- daca deja sunteti tratat insulina (in acest caz, tratamentul cu Formiran trebuie initiat numai in spital).
Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra daca oricare dintre situatiile de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra.
Formiran nu trebuie administrat la copii.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Urmatoarele medicamente trebuie administrate cu pridenta:
- alte antidiabetice orale (cum sunt insulina, colestiramina sau derivati de sulfoniluree);
- medicamente care amelioreaza durerea, cunoscute ca antiinflamatoare nesteroidiene (cum sunt salicilatii sau pirazolonele);
- inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA) cum este enalaprilul (folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si al unor afectiuni cardiace);
- medicamente numite beta - blocante cum este propanololul;
- medicamente pentru depresie (cum sunt moclobemida, tranilcipromina, fenelzina);
- medicamente pentru scaderea concentratiei colesterolului din sange (cum sunt acidul nicotinic si derivatii acestuia cum este acipimox);
- ciclofosfamida (medicament utilizat in tratamentul cancerului);
- cimetidina (utilizata in tratamentul indigestiei);
- preparate hormonale, inclusiv contraceptive;
- corticosteroizi (utilizati pentru tratamentul anumitor boli imune);
- oxitetraciclina (un antibiotic folosit pentru tratamentul unor infectii);
- medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (cum sunt diazoxid, clonidina si guanetidina);
- medicamente care subtiaza sangele (cum este: fenprocumona);
- medicamente care favorizeaza eliminarea apei (furosemida);
- simpatomimetice (adrenalina sau alte medicamente similare care, de obicei, se administreaza in spital);
- hormoni tiroidieni (medicamente pentru tratamentul disfunctiilor tiroidiene cum este tiroxina);
- glucagon (sub forma unei injectii pentru un atac hipoglicemic scadere brusca a valorii zaharului din sange).
Utilizarea Formiran cu alimente si bauturi
Formiran trebuie administrat in timpul sau imediat dupa mese pentru a reduce la minim reactiile adverse gastro-intestinale.
Nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Formiran.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Este contraindicata administrarea de Formiran in timpul sarcinii. in timpul sarcinii, diabetul zaharat trebuie tratat cu insulina. Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte speciale asupra functiei de reproducere si fertilitatii. La om, nu exista suficienta experienta privind utilizarea clorhidratului de metformina in timpul sarcinii.
Tratamentul cu Formiran trebuie evitat in timpul perioade de alaptare. Nu sunt disponibile date privind eliminarea clorhidratului de metformina sau a metabolitilor sai in laptele matern.
Formiran utilizat fara alte medicamente, nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, dar in asociere cu alte medicamente care care scad nivelul zaharului din sange pot sa apara stari de lesin, ameteala, slabiciune sau tremuraturi. Daca apare oricare dintre aceste situatii, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje inainte de a va reveni.
Informatii importante privind unele componente ale Formiran
Contine aspartam care este sursa de fenilalanina; poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.
Ca toate medicamentele Formiran poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Formiran este in general bine tolerat.
Daca prezentati oricare dintre urmatoarele situatii, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.
- Eruptii cutanate, urticarie, senzatie de constrictie la nivelul pieptului, dificultati de respiratie sau umflarea fetei, buzelor, mainilor/picioarelor, lesin, cresterea temperaturii corpului.
Acestea sunt reactii adverse foarte grave. Daca apar la dumneavoastra, aveti o reactie alergica grava sau alt tip de reactie la clorhidratul de metformina. Mergeti la cel mai apropiat spital deoarece aveti nevoie de ingrijire medicala.
Adresati-va medicul dumneavoastra imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital daca prezentati oricare dintre urmatoarele situatii:
- Dureri musculare, slabiciune, extenuare, stare de rau general, dificultati in respiratie, febra, confuzie sau somnolenta.
- Greata, varsaturi, dureri abdominale, indigestie.
Daca prezentati oricare dintre simptomele mentionate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital deorece aceste simptome pot indica o afectiune mai putin frecventa dar grava numita acidoza lactica.
Alte reactii adverse care pot sa apara in timpul tratamentului cu Formiran sunt:
- greata sau varsaturi, dureri abdominale, diaree sau scaune moi, pierderea apetitului alimentar, gust metalic.
Aceste reactii adverse apar de obicei la citeva zile de la inceperea tratamentului. Administrarea Formiran cu alimente poate reduce frecventa si intensitatea acestor reactii adverse. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aceste reactii adverse va fac rau, dureaza mai mult de cateva zile, apar tarziu in timpul tratamentului sau reapar. Rareori, clorhidratul de metformina poate determina hipoglicemie (scaderea zaharului din sange sub valoarea normala).
Totusi, hipoglicemia poate sa apara si daca nu mancati suficient, consumati bauturi alcoolice sau daca luati alte medicamente care va scad zaharul din sange. Hipoglicemia se poate manifesta cu simptome cum sunt ameteli, palpitatii, transpiratii, anxietate si uneori lesin. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, adresati-va imediat medicului.
Tratamentul prelungit cu clorhidrat de metformina poate determina scaderea concentratiei plasmatice de vitamina B12 si astfel, poate aparea anemia.
De aceea, medicul dumneavoastra trebuie sa va evalueze periodic functia renala si sa va determine periodic concentratia plasmatica a vitaminei B12.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Formiran dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Formiran 500 mg
- Substanta activa este clorhidratul de metformina 500 mg.
- Celelalte componente sunt povidona, Sunset Zellow supra (E110), xilitol, citrat monosodic, aspartam, manitol, Sunset Zellow lac (E110), macrogol 6000.
Formiran 850 mg
- Substanta activa este clorhidratul de metformina 850 mg.
- Celelalte componente sunt povidona, Sunset Zellow supra (E110), xilitol, citrat monosodic, aspartam, manitol, Sunset Zellow lac (E110), macrogol 6000.
Formiran 1000 mg
- Substanta activa este clorhidratul de metformina 850 mg.
- Celelalte componente sunt povidona, Sunset Zellow supra (E110), xilitol, citrat monosodic, aspartam, manitol, Sunset Zellow lac (E110), macrogol 6000.
Ambalaj
Formiran 500 mg
Comprimate neacoperite, biconvexe, de culoare portocalie-roz, imprimate cu 3X pe una din fete si netede pe cealalta fata.
Formiran 850 mg
Comprimate neacoperite, biconvexe, de culoare portocalie-roz, imprimate cu 7X pe una din fete si netede pe cealalta fata.
Formiran 1000 mg
Comprimate neacoperite, biconvexe, de culoare portocalie-roz, imprimate cu 5X pe una din fete si netede pe cealalta fata.
FORMIRAN 500 mg
Cutie cu 5 blistere din PA-Al-PVC/Al cate 6 comprimate pentru solutie orala
Cutie cu 5 blistere din PVC-ACLAR/Al a cate 6 comprimate pentru solutie orala
FORMIRAN 850 mg
Cutie cu 5 blistere din PA-Al-PVC/Al cate 6 comprimate pentru solutie orala
Cutie cu 5 blistere din PVC-ACLAR/Al a cate 6 comprimate pentru solutie orala
FORMIRAN 1000 mg
Cutie cu 5 blistere din PA-Al-PVC/Al cate 6 comprimate pentru solutie orala
Cutie cu 5 blistere din PVC-ACLAR/Al a cate 6 comprimate pentru solutie orala.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
S.C. Terapia SA
Str. Fabricii, nr. 124, Cluj-Napoca, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2007