Indicatii
Enap face parte din grupa: produse active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.
Enap este un medicament pentru reducerea tensiunii arteriale arteriale (antihipertensiv). Acest medicament inhiba activitatea ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). In timpul tratamentului cu Enap, vasele sanguine se dilata, de unde rezulta reducerea tensiunii arteriale si cresterea aportului de sange si oxigen in muschiul inimii si in alte organe.
Efectul maxim al medicamentului apare in 6 - 8 ore. Efectul persista de obicei pana la 24 ore; de aceea, una-doua doze pe zi sunt suficiente. Efectul terapeutic al concentratiilor stabile este atins dupa cateva saptamani de tratament.
Acest medicament se utilizeaza pentru tratamentul tensiunii arteriale, al hipertensiunii din afectiunile renale (de asemenea in insuficienta renala si afectarea renala ca urmare a diabetului), tratamentul insuficientei cardiace congestive si al disfunctiei ventriculare stangi (si la pacientii asimptomatici).
Utilizati intotdeauna Enap exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Dozele se ajusteaza in functie de starea clinica a pacientului, afectiune si tratamentele concomintente; de aceea, dozarea se va face de catre medic.
Tratamentul hipertensiunii: doza initiala recomandata este de 5 mg, intr-o singura doza pe zi. Doza de intretinere uzuala este de 10 mg o data sau de doua ori pe zi, in mod exceptional 20 mg o data sau de doua ori pe zi.
Tratamentul insuficientei cardiace congestive: doza initiala recomandata este de 2,5 mg, o data pe zi. Doza de intretinere uzuala variaza intre 2,5 mg si 10 mg, de doua ori pe zi; doza de intretinere maxima este de 20 mg, de doua ori pe zi.
Tratamentul disfunctiei ventriculare stangi: doza initiala recomandata este de 2,5 mg, de doua ori pe zi. Doza de intretinere este de 10 mg, de doua ori pe zi.
Tratamentul HTA secundare din bolile renale: dozarea Enap se face in concordanta cu functia renala si/sau valorile clearance-ului creatininei; de aceea, dozarea se face de catre medic. Pacienti hemodializati: in zilele cu hemodializa, se vor administra 2,5 mg Enap; in celelalte zile, ajustarea dozelor se face de catre medic, in functie de valorile TA.
Comprimatele se vor inghiti intregi, cu lichid. Se pot administra inaintea, in timpul sau dupa masa. Se recomanda administrarea Enap regulat si la aceleasi ore din zi.
Tratamentul cu Enap este unul pe termen lung, cu exceptia circumstantelor care impun intreruperea sa. Deoarece este un tratament regulat, asigurati-va ca aveti permanent suficiente comprimate pentru un tratament continuu.
Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, informati medicul sau farmacistul.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Enap
Daca ati luat o doza mai mare decat cea recomandata, informati imediat medicul sau farmacistul.
Semnele cele mai frecvente de supradozaj sunt: greata, tahicardia, ameteala si lesinul, datorita reducerii excesive a TA (hipotensiune). In acest caz, intindeti-va in pat cu capul neasezat pe perna si anuntati medicul.
Daca pacientul a luat o doza mare de comprimate si este constient, incercati inducerea varsaturilor si cereti ajutor medical imediat.
Daca uitati sa utilizati Enap
Nu luati o doza dubla pentru inlocuirea unei doze pierdute.
Daca uitati sa luati un comprimat, administrati doza cat mai curand posibil. Totusi, daca se apropie timpul pentru administrarea dozei urmatoare, continuati tratamentul conform indicatiilor, fara sa luati doze mai mari.
Nu dublati niciodata doza indicata.
Daca incetati sa utilizati Enap
Dupa intreruperea tratamentului, TA poate creste din nou, cu riscul consecintelor si/sau complicatiilor hipertensive la nivel cardiac, cerebral si renal.
La pacientii cu insuficienta cardiaca poate aparea exacerbarea insuficientei cardiace si necesitatea spitalizarii.
Pacientii cu disfunctie ventriculara stanga si fara simptome tipice de insuficienta cardiaca (dificultati respiratorii, oboseala excesiva dupa efort minim, de ex. edeme ale membrelor inferioare si gleznelor dupa mers), pot dezvolta insuficienta cardiaca.
La pacientii hipertensivi cu boli renale, functia renala se poate deteriora.
Contraindicatii
Nu utilizati Enap
Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti hipersensibil la enalapril, la oricare dintre excipientii produsului sau la alti inhibitori ECA; daca utilizarea altor inhibitori ECA v-a produs reactii de hipersensibilitate cu tumefierea brusca a buzelor si fetei, gatului, posibil a mainilor si picioarelor sau senzatie de sufocare sau raguseala (angioedem); daca aveti angioedem ereditar sau angioedem de alte cauze, necunoscute; in timpul sarcinii si alaptarii; in cazul in care aveti mai mult de 3 luni de sarcina.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Enap
In timpul tratamentului cu Enap, masurati cu regularitate tensiunea arteriala. intrebati medicul despre valorile normale ale TA si data prezentarii la control medical.
Inaintea initierii tratamentului cu Enap, informati medicul daca faceti tratament pentru diabet, afectiuni hepatice, renale, cardiace sau circulatorii, ale maduvei osoase, tesutului conjunctiv, sistemului imun, sau alergii. De asemenea, informati medicul daca urmati vreun regim alimentar, in special hiposodat.
La initierea tratamentului si/sau in perioada ajustarii dozelor de Enap, sunt necesare controale medicale mai frecvente. Nu se recomanda evitarea acestora, chiar daca va simtiti bine. Medicul va determina frecventa acestor controale.
Dupa administrarea primei doze de medicament si chiar timp de cateva ore dupa aceea, la pacientii hipertensivi si la cei cu insuficienta cardiaca, poate aparea o reducere excesiva a TA (hipotensiune). Aceasta se manifesta cu greata, tahicardie, ameteli si stare de lesin. Daca apare hipotensiunea, intindeti-va in pat cu capul neasezat pe perna si anuntati medicul. Hipotensiunea si consecintele sale severe sunt rare si trecatoare. Hipotensiunea tranzitorie nu contituie un obstacol in continuarea tratamentului cu acest medicament.
Dozele ulterioare vor fi mult mai bine tolerate. in hipotensiunea recurenta, acompaniata de simptome (de ex. greata, tahicardie si lesin), consultati medicul. Daca in timpul tratamentului cu Enap, la ridicarea in picioare din pozitie culcata sau de pe scaun, apare lesin sau pierderea cunostintei, informati medicul. Se recomanda, mai ales la persoane varstnice, ca ridicarea in picioare sa se produca lent.
Inaintea interventiilor chirurgicale, informati medicul ca faceti tratament cu Enap, deoarece, in timpul anesteziei generale, exista riscul aparitiei hipotensiunii.
Daca, in timpul tratamentului cu Enap, aveti o diaree prelungita, daca aveti varsaturi sau transpirati abundent, informati medicul, deoarece pierderea de fluide poate produce hipotensiune.
Inaintea hemodializei sau altei proceduri de afereza, sau tratamentului de desensibilizare la venin de albine sau viespe, informati medicul ca faceti tratament cu Enap, deoarece exista un risc crescut de aparitie a unor reactii adverse de hipersensibilitate.
Eficacitatea si siguranta administrarii medicamentului la copii nu a fost stabilita, de aceea produsul nu va fi administrat copiilor.
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). ENAP nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de trei luni de sarcina, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat in aceasta etapa.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Inainte de intreruperea oricarui tratament regulat sau inaintea inceperii unui tratament, este obligatoriu un consult medical. Acesta este necesar mai ales in cazul medicamentelor contra HTA, insuficientei cardiace, diureticelor, comprimatelor cu potasiu, analgeticelor, aspirinei, medicamentelor pentru afectiuni psihice, ulcerelor gastrointestinale sau utilizate in tratamentul bronsitelor cronice si/sau astmului. Utilizarea concomitenta de Enap si anumite medicamente din categoriile mentionate mai sus, poate diminua sau creste efectele sau reactiile adverse ale acestora, poate influenta efectul Enap sau creste riscul agravarii functiei renale.
Nu utilizati medicamente care se elibereaza fara prescriptie fara consult medical. Acesta este necesar mai ales in cazul medicamentelor contra racelii, analgeticelor, substituentilor de sare sau medicamente ce contin potasiu.
Utilizarea Enap cu alimente si bauturi
Enap poate fi administrat inaintea, in timpul sau dupa masa. Bauturile alcoolice nu sunt recomandate in timpul tratamentului cu Enap, deoarece acestea potenteaza efectul antihipertensiv.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai utilizati ENAP inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de ENAP. ENAP nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de a treia luna de sarcina.
Alaptarea
Informati-va medicul daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Alaptarea nou-nascutilor (primele saptamani dupa nastere) si, in mod special, alaptarea prematurilor nu este recomandata in timp ce luati ENAP.
In cazul unui sugar mai mare medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca cu privire la beneficiile si riscurile utilizarii ENAP in timp ce alaptati, comparativ cu alte tratamente.
In cazuri individuale, medicamentul poate produce ameteli, in special la inceputul tratamentului, in acest mod diminuand indirect si trecator capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Pana cand nu evaluati raspunsul dumneavoastra la tratament nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
Ca toate medicamentele, Enap poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse ce apar in timpul tratamentului cu Enap sunt de obicei usoare, trecatoare si nu necesita intreruperea tratamentului.
Reactia adversa cea mai frecventa este tusea neproductiva, ce trece de obicei dupa cateva saptamani de la intreruperea tratamentului.
Intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul daca aveti:
-Ameteli, vertij, lesin sau pierderea cunostintei, cefalee, confuzie, oboseala si slabiciune;
-Ritm cardiac accelerat sau neregulat;
-Febra brusca, frisoane, dificultati la inghitire;
-Edeme bruste ale buzelor, fetei, gatului, posibil ale mainilor si picioarelor, senzatie de sufocare si raguseala;
-Slabiciune musculara, crampe ale muschilor gambei;
-Eruptii cutanate, prurit intens;
-Scaderea excretiei de urina, edeme periarticulare;
-Icter.
Aceste reactii adverse pot fi severe, de aceea necesita consult medical.
Daca apar simptome deranjante de greata, varsaturi, diaree sau constipatie, consultati medicul.
Daca observati aparitia unor reactii adverse, chiar nementionate in acest prospect, informati medicul sau farmacistul.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Enap dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
Enap 2,5 mg
-Substanta activa este maleat de enalapril 2,5 mg.
-Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, talc Enap 5 mg
-Substanta activa este maleat de enalapril 5 mg.
-Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, talc Enap 10 mg
-Substanta activa este maleat de enalapril 10 mg.
-Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, oxid rosu de fer (E 172), talc, stearat de magneziu Enap 20 mg
-Substanta activa este maleat de enalapril 20 mg.
-Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, oxid rosu de fer (E 172), talc, stearat de magneziu
Ambalaj
Enap 2,5 mg, comprimate
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba, cu margini intregi Enap 5 mg, comprimate
Comprimate de culoare alba, rotunde, prevazute cu o linie mediana pe una din fete Enap 10 mg, comprimate
Comprimate rotunde, plate, de culoare brun-roscat, cu margini rotunjite, cu spoturi albe individuale pe suprafata si in masa comprimatului, prevazute cu o linie mediana pe o fata Enap 20 mg, comprimate
Comprimate rotunde, plate, de culoare portocaliu deschis, cu margini rotunjite, cu spoturi albe individuale pe suprafata si in masa comprimatului, prevazute cu o linie mediana pe o fata
Cutie cu 2 blistere din Al / OPA-Al-PVC a cate 10 comprimate
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Krka d.d. Novo Mesto,
Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia
Acest prospect a fost revizuit in iunie 2015.