EFEDRINA, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 20 Decembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Efedrina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Astm bronsic (prevenirea bronhospasmului), combaterea hipotensiunii in decursul rahianesteziei, remisiunea simptomelor congestiei nazale asociate racelilor comune, febrei fanului, rinitei sau sinuzitei; tratament adjuvant in miastenia gravis si enuresis nocturn.
Bloc cardiac cu sincopa; narcolepsie (pentru actiunea stimulanta centrala).

Mod de administrare

Adulti: Subcutanat 1 fiola a 10 sau 50 mg. Copii: Subcutanat 2-10 mg/zi (in functie de varsta).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipertensiune arteriala, leziuni miocardice organice, insuficienta cardiaca, hiperexcitabilitate a sistemului nervos central, hipertrofie de prostata, hipertiroidism. Nu se administreaza in cursul anesteziei cu halotan sau ciclopropan (risc de aritimii grave). Folosirea la sportivi este interzisa (pozitiveaza testele de control antidoping).

Precautii

Se administreaza cu prudenta in glaucomul cu unghi ingust.

Interactiuni medicamentoase

Inhibitorii anhidrazei carbonice cresc toxicitatea efedrinei (scad excretia renala a acesteia datorita alcalinizarii urinii). Efedrina diminua actiunea bronhodilatatoare a dexametazonei, impiedica efectul antihipertensiv al guanetidinei.

Reactii adverse posibile

Nervozitate, insomie, slabiciune musculara, tremor, palpitatii, sudoratie, cefalee, cresterea presiunii arteriale, greata, voma; dozele mari pot provoca deprimarea inimii si cresc glicemia; dezvolta tahifilaxie.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiole continand solutie apoasa injectabila 1% si 5% clorhidrat de efedrina.

Ambalaj

Cutii cu 10 fiole a 1 ml solutie 1%; cutii cu 10 fiole a 1 ml solutie 5%; cutii cu 100 fiole a 1 ml solutie 1%; cutii cu 100 fiole a 1 ml solutie 5%.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S. C. ZENTIVA S.A.,
B-dul Theodor Pallady, nr. 50,
Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost revizuit in mai 2013.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate