CURIOSIN, gel

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Curiosin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Constituentul principal al CURIOSIN este hialuronatul de sodiu care este si constituentul esential al pielii si tesutuli conjunctiv, fiind responsabil de integritatea, elasticitatea si regenerarea pielii dupa un traumatism.

Hialuronatul de sodiu fiind in complex al haluronalului de sodiu, are avantaje suplimentare.
CURIOSIN contribuie la vindecarea pielii afectate, prin cicatrizarea rapida sau prin granulare: curata microzona portiunii de pielii afectate, retinand si eliberand apa, actionand ca o bariea mecanica si antimicrobiana si formand un bandaj piaincompatibil din punct de vedere moleculara. Aceasta inseamna ca ei actioneaza ca un bandaj hidratant si mentine umeda pielea afectata, ceea ce constitue obiectul principal in tratamentul leziunilor si arsurilor. Odata aplicat, filmul hidratat de hialuronat de zinc formeaza o retea moleculara densa care actioneaza ca un filtru molecular elasto-vascos, impiedicand microorganismele din mediul inconjurator (aerogene si de contact) sa ajunga la suprafata de piele afectata. In acest mod, filmul hidrant de hialuronat de sodiu actioneaza ca un pansament antimicrobian. Prin acelasi mecanism, el asigura un scut protecror impotriva factorilor care afecteaza tesuturi, deoarece utilizeaza speciile oxigenate active, ceea ce conduce la o scadere a durerii in rana si reducerea inflama-tiei leziunilor. Datorita unor calitati unice, hialuronatul de sodiu reprezinta unul dintre cele mai biocampatibile pansamente aplicate asupra plagilor.

Vindecarea poate fi insotita de putine cicatrici (ranile se vindeca fara cicatrici, ceen ce este general atribuit prezentei unui continut faorte ridicat de hialuronat de sodiu, iar hialuronatul de sodiu contribuie la refacerea pielii afectate si revenirea ei la starea si aspectul ei natural.

CURIOSIN este un produs viscoterapsutic pentru tratamentul plagilor disponibil sub forma de gel. Produsul este microbiologic pur limpede, inodor, apos si conservat, introdus in ambalaje multidoza (gel: 15 g).

Mod de administrare

Utilizare fara prescriptie medicala
Rani traumatice usoare;
Se va curata suprafata afectata, cu solutie safina sau cu apa, asteptati pana cand sangeratea inceteaza, dupa care se aplica un strat subtire de CURIOSIN (1 mm de gel) pe intreaga suprafata afectata. Acoperirea ranii cu un pansament de protectie este optionala, putandu-se lasa stratul de CURIOSIN sa se usuce pe suprafata pe care a fost aplicat sau se poate acoperi plaga cu un pansament primar de tifon non-adeziv si apoi cu leucoplast. CURIOSIN poate fi utilizat in mod repetat.

Arsuri usoare
Se tine suprafata cu arsura sub jet de apa rece si apoi se aplica CURIOSIN conform instructiunilor de mai sus.

Utilizare pe baza de prescriptie medicala
In cazul plagilor cronice, se recomanda ca inainte de prima utilizare a CURIOSIN, ca si pe toata durata tratamentului cu acest produs, sa va adresati unui cadru medical. Tratamentul plagilor cronice, ca ulcere de gamba, escare, ulceratii diabetice, trebuie efectuat sub supravegherea personalului medical care va face o instruire asupra altor elemente ale terapiei complexe determinate de afectiunea de baza (de ex. pansament compresiv, masuri de atenuare a apasarii, controlul glicemiei, controlul proceselor infectioase).
-Se va efeciua prelucrarea coirpteia a rani- (daca este cazul |, se va curata suprafata destinata tratamentului, prin clatire atenta cu apa sau cu solutie salina si se va astepta pana la oprirea sangerarii.
-Se va aplica un strat subtire si continuu de CURIOSIN (1 mm de gel) pe intreaga suprafata de piele afectat la nevoie, se pot folosi instrumente ajutatoare pentru curatire, de ex. un tampon de vata sau un apasator de limba).
-Dupa ce a fost aplicat CURIOSIN, se poate acoperi leziunea cu un pansament de tifon non-adeziv peste care se infasoara un bandaj autoadeziv (leucoplast).
-Procedura de curatare a plagii, aplicare de CURIOSIN si bandajare, se va repeta zilnic de doua ori in cazul ranilor cu excretore abundenta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

CURIOSIN este un preparat pentru uz topic exclusiv. El nu trebuie utilizat in cazul existentei unei hipersensibilitati diagnosticate fata de oricare dintre constituentii preparatului sau fata de proteine de la pasari.

CURIOSiN nu este un colir, deci nu trebuie instilat in ochi (desi este putin probabil ca ar produce vreo leziune ochilor). In caz de ingestie accidentala, clatiti cavitatea bucala (desi este putin probabil sa va produca vreo afectiune).
Capatul superior al tubului nu trebuie sa vina in contact cu rana dvs. sau cu orice alta suprafata si trebuie procedat cu multa grija pe parcursul ulilizarii produsului pentru a se evita orice alte forme de posibile contaminari microbiene sau de imprastiere.

Se recomanda consult medical de specialitate daca:
- se observa iritatie permanenta, roseata, inflamatie, maceratie (albirea pielii), hipergranulatie (formare excesiva de tesut) sau sensibilitate (reactie alergica);
- plaga pare a se mari dupa primele trei sau patruaplicatii;
- se manifesta semne ale unei infectii (intensificarea durerii, sangerare, scurgeri de secretii din leziune);
- apar modificari de culoare sau miros de leziunii;
- plaga nu prezinta nici un semn de vindecare dupa cateva zile;
- apar orice alte simptome neprevazute.

Reactii adverse posibile

In unete cazuri poale aparea o hipersensibilitate locala (reactie alergica).
Ocazional, la inceputul tratamentului, pot aparea urmatoarele simptome: roseata, senzatie usoara de intepaturi sau arsura si dureri locale. In unele studii clinice au fost raportate foarte rar urmatoarele situatii: hipergranulare si necroza partiala aparute numai pe o arie foarte limitata in patul ranii. Totusi nu a putut fi stabilita o relatie cauzala a acestora cu produsul CURIOSIN.

Informatii suplimentare

Compozitie

CURIOSIN este format in principal din hialuronat de zinc, un complex nou brevetat a hialuronatului de sodiu de puritate inalta, derivat din surse de origine animala (creasta de cocos).

Excipenti:
Gel: carbomer (agent de gelificare), sorbat de potasiu (conservant), apa pentru preparate injectabile.

Citeste si despre:

Consumul de fibre si flatulenta excesiva Proprietatile nestiute ale plantei aloe vera Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Sanatatea copilului vs inceperea scolii Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Cele mai bune moduri de a preveni roaderea unghiilor