Arborele de
chinina este originar din America de Sud. Poate atinge inaltimi de pana la
peste 20 m. Frunzele sale sunt lungi, eliptice, rosiatice pe fata interioara. Florile sunt colorate in roz stralucitor si cresc grupate in inflorescente in varful ramurilor. Stratul extyern al scoartei este maro- cenusiu, iar cel interior este maro- rosiatic. Principalele elemente
chimice din compozitia plantei sunt: alcaloizi -
chinina si
chinidina (5- 15% din scoarta), taninuri (8%), chinovina amara. Cele mai importante calitati ale arborelui sunt:
antispastic, antiaritmic,
stimuleaza apetitul, tonic, antibacterian. In fitoterapie este utilizata scoarta arborelui, ce trebuie recoltata toamna, de pe copacii mai batrani de 6 ani. Extrasul de chinina este folosit si in industria
bauturilor alcoolice (bitter) si a bauturilor
racoritoare (
apa tonica).
Uz intern: -
anorexie,
crampe musculare, malarie, epuizare nervoasa si fizica, raceala, stari febrile, indigestie,
aritmii cardiace sub forma de decoct,
tinctura.
Uz extern: - rani,
escare de decubit - sub forma de comprese cu
decoct.Contraindicatii:- Consumul plantei nu este recomandat sub nici o forma
femeilor insarcinate si persoanelor care urmeaza tratamente cu
medicamente anticoagulante (le potenteaza efectul).