Cartoful (Solanum tuberosum l.)
Prospect
Publicat: 12 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Cartoful se cultiva in majoritatea regiunilor tarii noastre, atat ca
aliment dar si ca planta medicinala. tulpina este inalta, dreapta, fructul este o baca de culoare violet-verzuie, toxica.
Forile sunt de culoare alba sau violeta.
tuberculii (cei care se consuma in scop
alimentar, mai ales) se formeaza prin ingrosarea varfurilor stolonilor subterani ai plantei. cultivarea cartofului se face din luna martie pana in aprilie, iar recoltarea din luna iulie pana in august.
In scop
fitoterapeutic se utilizeaza tuberculul.
Cartoful contine
apa, glucide, amidon, glucoza,
fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, saruri
minerale de
sodiul, fosfor, fier,
calciu, magneziu, mangan, cupru,
potasiu, vitamine din complexul b, acid folic, vitamina c, vitamina k.
Cartoful are efect diuretic, emolient, antispasmodic, antiulceros, cicatrizant al mucoasei digestive.
Uz intern:
- boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stari febrile, guta, astenie, oxiuroza, ulcer, boli hepatice, obezitate, litiaza biliara, glumerulonefrita, sciatica, cefalee, migrena, constipatie, gastrita, dispepsie - sub forma de tinctura, suc, cartof copt sau fiert.
Uz extern:
- hemoroizi, erizipel, arsuri, plagi atone, eruptii, flegmoane, insolatie, riduri - sub forma de cataplasma.
Efecte adverse:
- cartofii fierti isi pierd calitatile nutritive daca sunt pastrati mai mult de 24 de ore. comparativ, cartoful copt isi mentine mult mai bine proprietatile.