Indicatii
Infectii cronice ale aparatului respirator inferior (bronsita cronica asociata sau nu cu astm, emfizem si dilatarea bronhiilor, infectii bronsice pulmonare nespecifice, complicatii postgripale); desensibilizarea in bronsite astmatiforme alergo-infectioase.
Tratamentul cu Bronhodin se face pe cale subcutanata, in mod diferentiat, in functie de varsta, diagnostic clinic si de eventualitatea unui raspuns alergic. Pentru stabilirea dilutiei initiale a tratamentului sunt prezentate urmatoarele criterii orientative. Stabilirea dozelor, precum si tipul de tratament (hiposensibilizare sau imunostimulare) vor fi determinate de medic, de la caz la caz, in functie de reactivitatea pacientului si de evolutia clinica.
Tratament de imunostimulare: La pacienti in varsta de pana la 5 ani, tratamentul se incepe cu 0,1 ml din dilutia de 1/10 000,crescand doza cu 0,1 ml la interval de 3 zile, pana la 5 inoculari (0,5 ml). Se continua cu dilutia 1/1 000 dupa aceeasi schema.
De la 5 la 12 ani: tratamentul se incepe cu 0,1 ml din dilutia 1/1 000,urmarind schema de mai sus. Se continua dupa aceeasi schema, incepand cu 0,1 ml din dilutia 1/100,pana la 5 inoculari (0,5 ml).
De la 12 ani si la adulti: tratamentul se incepe cu 0,1 ml din dilutia 1/100,dupa schema de mai sus. Se continua cu 0,1 ml din dilutia 1/10.
La adulti: se poate continua tratamentul cu Bronhodin nediluat, dupa aceeasi schema. Intervalul recomandat intre injectii este de 3-4 zile, cu repetarea dozei care a produs reactii locale sau generale si cu prelungirea intervalului pana la ameliorarea acestor reactii. Doza de intretinere, care nu trebuie sa depaseasca 0,5 ml Bronhodin nediluat, se va repeta de 4-5 ori in interval de 7 zile. Numarul total de injectii se va stabili in functie de diagnostic, reactivitatea pacientului si evolutia bolii.
Tratament de hiposensibilizare: La alergici, tratamentul se efectueaza cu doze mai mici decat cele folosite la imunostimulare, iar cresterea dozelor se face mai lent. In general, se foloseste aceeasi schema, tratamentul incepandu-se cu dilutia 1/10 000 si nedepasind dilutia 1/10. Se recomanda ca atat tratamentul de imunostimulare, cat si cel de hiposensibilizare sa fie instituite de 2 ori pe an, in perioadele reci. Fiolele se agita inainte de intrebuintare.
Contraindicatii
Sunt cele generale ale vaccinarilor, stabilite prin anamneza si examenul clinic al fiecarui caz, cu eliminarea persoanelor cu boli infectioase acute, convalescenta acestora, TBC evolutiv, reumatism articular acut, cardiopatii, hepatopatii si nefropatii decompensate.
Tratamentul cu Bronhodin induce uneori reactii locale (eritem, induratie, durere la locul de injectare) sau generale (febra pana la 38 grade Celsius, cefalee, fatigabilitate), care nu impun intreruperea tratamentului, dar indica prelungirea pauzelor dintre administrari pana la amendarea totala a fenomenelor.
Compozitie
Amestec de 9 tulpini bacteriene (Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Neisseria catarrhalis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus faecalis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa) partial lizate prin bioliza si crioliza, inactivate termic, in concentratie totala de:
Bronhodin nediluat: 2,67 miliarde germeni/ml,
Bronhodin diluat 1/10: 0,267 miliarde germeni/ml,
Bronhodin diluat 1/100: 26,7 milioane germeni/ml,
Bronhodin diluat 1/1000: 2,67 milioane germeni/ml,
Bronhodin diluat 1/10000: 0,267 milioane germeni/ml.
Conservant: fenol 1,8 3 g/l.
Ambalaj
Cutii cu 5 fiole a 1 ml pentru Bronhodin nediluat, Bronhodin diluat 1/10 si Bronhodin diluat 1/100
Cutii cu 3 fiole a 1 ml pentru Bronhodin diluat 1/1000 si Bronhodin diluat 1/10000.
Produsul se administreaza pana la data expirarii inscrisa pe ambalaj.
Nu se vor utiliza fiole fisurate sau neinscriptionate.