ASPIRIN protect 100 mg

Prospect

Publicat: 14 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aspirin protect si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

In dureri usoare sau medii, de exemplu in cefalee, in dureri dentare, in dismenoree , inflamatii, febra si raceli. Atentie Aspirin nu trebuie administrata timp indelungat sau in doze ridicate fara recomandarea medicului. Aspirin actioneaza ca un antiinflamator nesteroidian, antipiretic, analgezic, antiagregant plachetar.

Mod de administrare

Aspirin se administreaza copiilor si tinerilor cu afectiuni insotite de febra numai la indicatia medicului, din cauza posibilei aparitii a sindromului Reye si numai atunci cand alte masuri nu au avut o actiune binefacatoare. Comprimatele se administreaza cu apa, pe cat posibil dupa masa. Este bine sa se bea 1/2 sau 1 pahar cu apa dupa administrare. Aspirin nu trebuie administrata dupa expirarea perioadei de valabilitate.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Se interzice administrarea Aspirin cand exista un risc crescut de hemoragii.
Aspirin se administreaza numai la recomandarea medicului: in cazul terapiei simultane cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina), in insuficienta glucozo-6-fosfat-dehidrogenazei, in astm sau alergie la antireumatice si alte substante alergene, la pacienti cu tulburari gastro-duodenale cronice, insuficienta renala, in timpul sarcinii, in special in ultimele trei luni.

Precautii

Pacientii care sufera de astm, alergie la polen, vegetatii adenoidiene sau infectii cronice ale aparatului respirator (in special atunci cand sunt insotite de tulburari asemanatoare cu alergia la polen), cat si pacientii hipersensibili la analgezice si antireumatice risca la administrarea produsului Aspirin aparitia unor crize de astm (astm de intoleranta la analgezice).
Acestor bolnavi li se administreaza Aspirin numai la sfatul medicului. Acelasi lucru este valabil si pentru bolnavii hipersensibili fata de alte substante ce le provoaca reactii alergice, cum ar fi eruptiile cutanate, pruritul sau urticaria febrila. Aspirin se administreaza la copii si tineri cu maladii febrile numai la sfatul medicului si numai atunci cand alte metode nu au avut efectul scontat. Daca aceste imbolnaviri sunt insotite de vome prelungite, acestea pot fi simptome ale sindromului Reye, un sindrom extrem de rar, dar care ameninta uneori viata, necesitand de urgenta o ingrijire medicala. Tratamentul in timpul sarcinii se face numai cu avizul medicului. La administrarea regulata in doze ridicate in timpul alaptarii trebuie luata in consideratie intreruperea alaptarii.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa luati in considerare ca aceste informatii sunt valabile si pentru medicamentele utilizate recent. Aspirin Protect 100 creste: efectul anticoagulantelor (de exemplu, derivatii cumarinici si heparina); riscul hemoragiilor gastro-intestinale daca se administreaza concomitent cu medicamente care contin cortizon sau substante asemanatoare cortizonului sau daca se administreaza in acelasi timp cu alcoolul etilic; efectul anumitor medicamente care scad glicemia (sulfonilureice); efectele dorite si nedorite ale metotrexatului; concentratiile plasmatice ale digoxinei, barbituricelor si litiului; efeclele dorite si nedorite ale analgezicelor, antiinflamatoarelor si antireumaticelor nesteroidiene si altor antireumatice; efectul anumitor antibiotice (sulfonamide si combinatii de sulfonamide, de exemplu, sulfametoxazol/trimetoprim); efectul asupra triiodotironinei, un medicament pentru tratarea hipotiroidiei. Aspirin Protect 100 scade actiunea: anumitor diuretice (antagonisti aldosteronici, de exemplu spironolactona si canrenoat si a diureticelor de ansa, de exemplu furosemida); medicamentelor care scad tensiunea arteriala; antigutoaselor care favorizeaza excretia acidului uric (de exemplu, probenecid, sulfinpirazona). Ca urmare, pacientii nu trebuie sa utilizeze Aspirin Protect 100 in asociere cu oricare dintre medicamentele mentionate mai sus, cu exceptia cazului in care medicul considera necesar.

Ce alimente si bauturi trebuie evitate?
Acest medicament nu trebuie administrat impreuna cu alcoolul etilic. Doze si mod de administrare in cazul in care medicul nu v-a recomandat altfel, trebuie sa utilizati Aspirirn Protect 100 asa cum este indicat mai jos. Va rugam sa respectati intocmai modul de utilizare, altfel Aspirin Protect 100 nu va actiona corect.

Supradozaj

Ameteala si tiuitul in urechi (tinitusul), in special la copii si varstnici, pot indica o intoxicatie grava. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca banuiti un supradozaj cu Aspirin Protect 100. Medicul va decide asupra masurilor necesare in functie de gravitatea supradozajului (intoxicatiei). Ce trebuie facut daca nu se administreaza suficient Aspirin Protect 100 sau se omite o doza? Daca ati omis o doza, administrati-o cat mai curand posibil, fara a dubla doza; continuati tratamentul asa cum a fost prezentat mai sus sau asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra.

Ce trebuie facut daca doriti sa intrerupeti tratamentul sau sa opriti administrarea inainte de perioada indicata de medic?
Va rugam sa nu intrerupeti sau sa opriti tratamentului fara sa spuneti medicului dumneavoastra.

Nota: Daca prezentati alte reactii adverse decat cele mentionate in acest prospect, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistul.

Ce trebuie facut daca apare oricare dintre reactiile adverse mentionate mai sus?
Daca apare oricare dintre reactiile mentionate mai sus nu mai utilizati Aspirin Protect 100. Spuneti medicului dumneavoastra, pentru ca acesta sa poata determina gravitatea reactiilor adverse si sa decida asupra masurilor necesare. Trebuie sa intrerupeti utilizarea Aspirin Protect 100 la primele semne de hipersensibilitate.

Orice aparitie a scaunelor negre (scaune ca pacura, semn al hemoragiei gastrice) trebuie comunicata imediat medicului.

Sarcina si alaptarea

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca in timpul unei perioade de tratament cu Aspirin Protect 100 ramaneti gravida. Aspirin Protect 100 nu trebuie utilizat in primul si al doilea trimestru de sarcina fara sa intrebati medicul dumneavoastra. Aspirin Protect 100 nu trebuie utilizat in ultimele trei luni de sarcina datorita unui risc crescut al complicatiilor pentru mama si fat in timpul nasterii.

Mici cantitati de acid acetilsalicilic si de metaboliti ai sai trec in laptele matern. Deoarece nu s-au raportat efecte nocive asupra sugarilor, in general, nu este necesar sa se opreasca alaptarea daca doza zilnica nu depaseste 150 mg acid acetilsalicilic. Daca sunt utilizate doze mai mari (peste 150 mg zilnic), trebuie intrerupta alaptarea.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastrice, hemoragii gastro-intestinale; rar reactii alergice diverse (bronhospasm, eruptii cutanate); foarte rar o scadere a trombocitelor (trombocitopenie ). Atentie La administrarea frecventa si prelungita, in cazuri rare, poate aparea o hemoragie gastrica grava. La aparitia scaunelor negre trebuie consultat imediat medicul. In cazuri exceptionale, la o administrare indelungata, se poate instala o anemie prin microhemoragii digestive. Supradozarea poate cauza la copii si varstnici ameteli si tinitus. In aceste cazuri pacientii se pot adresa medicului. La depasirea dozelor poate creste valoarea transaminazelor. Mareste efectul medicamentelor anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina); riscul hemoragiilor gastrointestinale la administrarea simultana a cortizonului; actiunea efectelor adverse a tuturor medicametelor antireumatice nesteroidiene; efectul medicamentelor hipoglicemiante (sulfonilureice); actiunea nedorita a metotrexatului. Scade efectul spironolactonei, al furosemidului, medicamente care favorizeaza eliminarea acidului uric in cazul gutei. Nu se recomanda asocierea Aspirin cu medicamentele de mai sus fara sfatul medicului.

Cum se pastreaza Aspirin Protect

A nu se depozita la peste 25 grade C.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se lasa la indemana copiilor!
A se citi prospectul inainte de utilizare!

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine componenta activa: acid acetilsalicilic 100 mg.

Ambalaj

Cutie cu 30 comprimate

Citeste si despre:

5 mituri despre vaccinuri Sexul protejat Virusul Papiloma Uman - generalitati Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Gripa - cum sa te protejezi atat pe tine cat si pe cei din jur Programul national de protectie sociala Bani de liceu Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici