ASPIRIN DIREKT, comprimate masticabile

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aspirin Direkt si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dureri usoare sau medii (cefalee, dureri de dinti, dureri menstruale), febra (asociata racelilor, guturaiului, gripelor).

Mod de administrare

dulti: 500-1000 mg o data (corespunzand la 1-2 tablete masticabile); la nevoie la intervale de 4-8 ore. A nu se depasi o doza maxima de 4 g Tabletele se mesteca. Copii peste 12 ani: 500 mg odata corespunzand unei tablete masticabile. Daca este necesar, se repeta aceasta doza de trei ori pe zi, la intervale de 4-8 ore. Tabletele se mesteca.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

A nu se administra dupa expirarea perioadei de valabilitate A nu se lasa la indemana copiilor A nu se administra Aspirin Direkt tablete masticabile in urmatoarele situatii: in cazul unei hipersensibilitati la salicilati; cand exista un risc crescut de aparitie a microhemoragiilor (sau in cazul diatezei hemoragice); in cazul existentei ulcerelor gastrice sau duodenale; in ultimul trimestru de sarcina.

Precautii

Aspirin Direkt tablete masticabile poate fi administrat numai dupa o stabilire stricta a raportului risc-beneficii, in urmatoarele situatii: primul si ultimul semestru de sarcina; in timpul alaptarii; in cazul unui tratament concomitent cu anticoagulanti (derivati ai cumarinei sau heparinei, - cu exceptia tratamentului cu doze mici de heparina); in cazul unor afectiuni hepatice sau renale; in cazul pacientilor cu afectiuni gastrointestinale ca ulcerul, colita ulceroasa sau maladia Crohn. Produsele continand salicilati sau acid salicilic trebuie administrate copiilor si adolescentilor prezentand afectiuni febrile numai dupa o evaluare stricta a raportului risc-beneficii datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye. In cazul pacientilor prezentand reactii alergice la preparatele antiinflamatorii sau antireumatice (atacuri astmatice, reactii cutanate sau rinita acuta), Aspirin Direkt tablete masticabile nu trebuie administrat decat daca se iau masuri de precautie. Pacientii avand astm bronsic, afectiuni cronice bronhoconstrictoare (obstructive), guturaiul fanului, polipi nazali reactioneaza la antireumaticele nesteroidiene prin atacuri astmatice, inflamatii localizate cutanate sau la nivelul mucoaselor (edem Quincke) sau urticarie mai frecvent decat ceilalti pacienti.

Interactiuni medicamentoase

Creste: efectul anticoagulantelor; riscul microhemoragiilor gastro-intestinale in timpul tratamentului cu corticosteroizi; efectul antiinflamatoarelor nesteroidiene; efectul sulfonilureei, al metotrexatului; concentratiile plasmatice ale digoxinului, barbituricelor, litiului, efectul sulfonamidelor si combinatiilor acestora, actiunea triiodotiroxinei. Scade: efectul antagonistilor aldosteronici si diureticelor de ansa; efectul antihipertensivelor; efectul uricozuricelor. Chiar si in doze mici, acidul acetilsalicilic scade excretia acidului uric, acesta putand declansa guta in cazul pacientilor care au deja o excretie scazuta de acid uric.

Sarcina si alaptarea

Acidul salicilic traverseaza placenta si trece in laptele matern. Administrarea salicilatilor, in primele trei luni de sarcina, a fost asociata cu un risc crescut de malformatii fetale. In cazul dozelor terapeutice normale, acest risc este scazut, cum demonstreaza expertizele clinice in cazul a 32.000 de mame si nou-nascuti, in aceste situatii neaparand malformatii la nou-nascuti. Salicilatii trebuie administrati in timpul sarcinii numai dupa o evaluare stricta a raportului risc-beneficii. In ultimele 3 luni de sarcina, administrarea salicilatilor in doze mari (>300 mg/d), poate conduce la o prelungire a sarcinii, inchiderea prematura a ductului arterial si o inhibare a contractiilor uterine. O tendinta hemoragica a fost observata la mama si fat. Administrarea acidului salicilic in doze mari (>300 mg/d) imediat inaintea nasterii poate conduce la aparitia hemoragiilor intracraniale, in special la prematuri. Salicilatii trec in laptele matern in cantitati mici. In cazul unei administrari ocazionale, nesemnalandu-se reactii adverse asupra nou-nascutilor, intreruperea alaptarii nu este de regula necesara. Totusi in cazul administrarii regulate a unor doze mari, alaptarea trebuie intrerupta mai devreme.

Reactii adverse posibile

Rar: tulburari gastrointestinale (greata, diaree, voma, microhemoragii gastrointestinale, in anumite situatii cu hemoragii si perforare); reactii alergice (atacuri dispneice, eruptii cutanate); cazuri izolate de tulburari hepatice si renale, hipoglicemie; reactii cutanate severe (eritem exsudativ multiform); ameteli si tinitus ca simptome ale supradozarii, in special la copii si batrani.

Cum se pastreaza Aspirin Direkt

A nu se depozita la temperaturi de peste 25 grade Celsius.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 tableta contine: 500 mg acid acetilsalicilic. Excipienti: carbonat de calciu, manitol, hidroxipropilmetilceluloza, zaharina, stearat de magneziu, aromatizanti.

Ambalaj

Cutii cu 10 si 20 tablete masticabile.

Citeste si despre:

Tratamentul fumatului Constipatia poate indica o afectiune grava? Durerile in gat - cauze si remedii naturiste Consecintele unei supradoze de aspirina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Aspirina si prevenirea maladiilor cardiovasculare Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare Durerea in cancer Sindromul Piriformis