Aspergiloza

Boala infectioasa cauzata de dezvoltarea unei ciuperci microscopice, Alpergillus fumigatus.

Diferite tipuri de asperglioza
- Aspergilozele imunoalergice
traduc o alergie la aspergillus. Ele grupeaza astmul bronsic aspergilar, aspergiloza bronhopulmonara si alveolita alergica intrinseca (pneumopatia care apare la numai doua ore dupa contactul cu ciuperca-alergen)
- Aspergilozele pulmonare localizate
sunt aspergilomul, aspergiloza pleurala, bronsita aspergilara (ciuperca acopera suprafata bronhiilor)
-Aspergilozele difuze
sunt aspergiloza invaziva (importanta la subiectul imunodeprimat), semiinvaziva (importanta la subiectii diabetici sau sub tratament de lunga durata cu cortizon) si diseminata, atingand cel putin doua organe.

Contaminare -
Contaminarea se face pe cale respiratorie sau, mult mai rar, prin inoculare (intepatura de insecta). Sporii de aspergillus sunt prezenti in suspensie in aer: inhalarea lor este deci inevitabila.
Agent patogen accidental, aspergillus nu se dezvolta decat atunci cand intalneste conditii favorabile pentru implantarea sa (alergie, imunodepresie etc,).

Simptome si semne -
Se observa o tuse, insotita uneori de manifestari astmatice (respiratie suieratoare si dificultati respiratorii).

Tratament -
Consta in administrarea de antifungice, in principal amfotericina B, pe cale intravenoasa.

Citeste si despre:

Aspergiloza pulmonara Aspergiloza: simptome, cauze si tratament Hemoptizia (expectoratia cu sange) Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Blastomicoza Histoplasmoza pulmonara Alergenii din aer Infectia micotica (micoza) Bronsiectaziile Infectiile fungice