ALUPENT, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Alupent si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Alupent este un produs simpatomimetic beta-adrenergic neselectiv, cu efect predominant asupra receptorilor beta 2-adrenergici, deci bronhodilatator. Actionand insa si pe receptorii beta 1-adrenergici, stimuleaza toate functiile cardiace.
Alupent este un bronhodilatator care reduce bronhospasmul reversibil sau numai partial reversibil, asociat unor afectiuni respiratorii obstructive cronice: astm bronsic, BPOC, bronsita obstructiva cronica, ameliorand simptomatologiarespiratorie asociata bronhospasmului.
In cazul administrarii pe cale inhalatorie, efectul se instaleaza aproape imediat dupa inhalare, se mentine la nivel maxim timp de 60-90 min si dureaza 3-6 ore. In cazul administrarii pe cale orala, efectul se instaleaza dupa 30 min.
Alupent se recomanda in tratamentul bronhospasmului din astmul bronsic, BPOC, bronsita obstructiva cronica. Administrat pe cale inhalatorie, poate fi folosit in tratamentul crizei de astm bronsic. Prin efectul sau bronhodilatator, Alupent favorizeaza patrunderea in caile aerifere a aerosolilor cu antibiotice, mucolitice, cromoglicat disodic, corticosteroizi, ser fiziologic etc. Se poate administra in cadrul testului de bronhodilatatie in explorarea functionala pulmonara.

Mod de administrare

Terapia pe cale orala: tratamentul de lunga durata, pentru profilaxia simptomelor datorate bronhospasmului.
Adulti: 1 comprimat de 4 ori pe zi.
Copii intre 3 si 10 ani: 1/2 comprimat de 4 ori pe zi.

Atentionari si precautii
Contraindicatii

Hipertiroidism, stenoza subaortica hipertrofica idiopatica, tahiaritmii.
Precautii
Administrarea Alupent pe cale orala, in special in doze care depasesc dozele recomandate, la pacientii cu infarct miocardic recent si/sau tulburaricardiovasculare severe, se va face sub stricta supraveghere medicala. La fel ca alte medicamente simpatomimetice, Alupent trebuie folosit cu prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala,boli coronariene, insuficienta cardiaca si diabet zaharat; se recomanda deosebita precautie la pacientii cu diabet zaharat insuficient controlat. Asocierea cu alte bronhodilatatoare simpatomimetice se va face sub stricta supraveghere medicala. Se poate asocia cu bronhodilatatoareanticolinergice. Se recomanda o deosebita precautie la pacientii tratati concomitent sau recent cu IMAO.
Interactiuni medicamentoase

Blocantii receptorilor beta contracareaza actiunea Alupent.

Sarcina si alaptarea

In primele 3 luni de sarcina, Alupent se va administra numai sub supraveghere medicala. In timpul travaliului se va avea in vedere efectul tocolitic al substantei active.

Reactii adverse posibile

Alupent este bine tolerat cand se administreaza conform instructiunilor si in dozele recomandate. Pot aparea palpitatii, agitatie si tremor al degetelor; in cazuri izolate, inrosirea fetei, cefalee, opresiune toracica, tulburari ale somnului,greata,aritmii ventriculare sau angina pectorala si reactii alergice tegumentare.

Cum se pastreaza Alupent

Se va pastra intr-un loc uscat, la o temperatura care sa nu depaseasca 25 grade Celsius. Nu se va lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Flacon de 15 ml cu 300 pufuri a 0,75 mg orciprenalina sulfat/puf.
Comprimate a 20 mg orciprenalina sulfat.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa