ACID FOLIC, drajeuri

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Acid folic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Anemie macrocitara prin carenta de acid folic;
- Tulburari cronice de absorbtie intestinala, indiferent de etiologie;
- Aport insuficient: malnutritie, etilism;
- Sarcina - in caz de carenta dovedita;
- Anemie pernicioas (Biermer) tratament adjuvant
La femeia care are deja un copil purtator al unei anomalii de inchidere de tub neural (spina bifida etc.), s-a constatat ca o suplimentare a acidului folic cu 5 mg pe zi, in lunile care preced conceptia si in primele 3 luni dupa conceptie, au scazut recurenta riscului malformativ pentru sarcinile ulterioare. Cu toate acestea, diagnosticul antenatal si cercetarea tipului de malformatii ramane indispensabila.

Mod de administrare

Doza recomandata este de 5 15 mg acid folic pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la acid folic sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Pacienti cu neoplasm, cu exceptia cazurilor cu anemie megaloblasticaprin deficit de acid folic.
Anemie de etiologie neprecizata.

Precautii

Utilizarea inadecvata poate intarzia stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului corect in anemiile megaloblastice.
Medicamentul contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Interactiuni medicamentoase

In cazul administrarii concomitente cu fenobarbital, fenitoina, primidona: scade concentratia plasmatica a anticonvulsivantelor inductoare enzimatice prin accentuarea metabolizarii lor hepatice, in care folatii sunt cofactori. Se recomanda supraveghere clinica, eventual a concentratiilor plasmatice si adaptare a dozelor de antiepileptic in timpul tratamentului cu acid folic si dupa oprirea acestuia.

Sarcina si alaptarea

Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati. Daca sunteti gravida, acest medicament este putin probabil sa va provoace leziuni dumneavoastra sau copilul dumneavoastra nenascut.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acidul folic nu este de natura sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi orice unelte sau utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acidul folic poate provoca reacii adverse cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.
Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000): Reactie alergica (hipersensibilitate). Daca aveti primele semne unei reactii de hipersensibilitate, intrerupeti administrarea de acid folic si solicitati imediat asistenta medicala. Semnele de reactie de hipersensibilitate pot fi: mancarime/piele rosie, eruptii trecatoare la nivelul pielii, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului sau dificultati de respiratie sau inghitire, lesin sau soc (transpiratii reci, puls slab, uscaciunea gurii, pupile dilatate) .
Stomac si intestin: pierderea poftei de mancare, greata, senzatie de balonare, evacuarea de gaze in exces. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava, sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Acid folic

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la frigider (2 - 8 grade Celsius).
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Dupa prima deschidere, utilizati in decurs de 1 luna.
Nu utilizati Acid folic dupa data de expirare care este inscrisa pe eticheta si cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizati Acid folic daca observati o schimbare in aspectul sau mirosul solutiei. Vorbiti cu farmacistul. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului inconjurator.

Informatii suplimentare

Compozitie
Drajeuri continand 5 mg acid folic.

Ambalaj
30 drajeuri

Acest prospect a fost aprobat in mai 2016.

Citeste si despre:

Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Anemia prin deficit de acid folic Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Ce este cancerul pancreatic si cum se aplica „chirurgia Whipple” in procesul de tratament? Care sunt tipurile de ecografie cardiaca si cand este nevoie de fiecare? Telina: beneficii asupra sanatatii Complexul vitaminic B - rol si alimentatie 4 vitamine esentiale pentru un par sanatos Dieta de dinainte de procreere Cum sa mancati mai multe legume verzi