Indicatii terapeutice
Tratamentul afectiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecretii dense si vascoase: bronsite acute, bronsite cronice si reacutizarile lor, emfizem pulmonar, mucoviscidoza si bronsiectazii.
Tratament antidotic: Intoxicatia accidentala sau voluntara cu paracetamol, uropatie la iso- si ciclofosfamida.
In toate formele de leziuni corneene: arsuri, in special cele cu substante caustice, ulceratii lente survenite in tulburarile trofice cronice, keratite alergice cronice, keratite din sindromul ochiului uscat, keratite filamentoase, keratite din distrofia epiteliala.
Dozare si mod de administrare
Administrare orala: in cazul maladiilor acute, dozajul este urmatorul:
-copii pana la 2 ani: de 3 ori pe zi, 50 mg;
-copii de la 2 la 12 ani: de 3 ori pe zi, cate 100 mg;
-copii dupa varsta de 12 ani si adulti: 600 mg pe zi, intr-o doza unic; (de preferinta seara) sau mai multe doze (de ex. de 3 ori pe zi cate 200 mg);
Tratamentul de lunga durata: 400 mg pe zi, in 2 doze durata tratamentului fiind limitata la cel mult 3-6 luni.
Mucoviscidoza: dozaj identic, cu exceptia copiilor mai mari de 6 ani carora li se vor administra 200 mg de trei ori pe zi sau o data pe zi 600 mg.
Durata tratamentului va fi stabilita de catre medic.
Administrare parenterala:
Acetilcisteina se administreaza pe cale intramusculara, profund. Doza indicata este de 300 mg o data, de 1-2 ori pe zi.
La copii ma mici dozele trebuie injumatatite. Durata tratamentului trebuie stabilite in functie de evolutia clinica; toleranta generala si locala crescuta la produs indica tratamente mai prelungite.
Administrare intravenoasa (in intoxicatia cu paracetamol):
O doza initiala de 150 mg/kg de greutate corporala adaugata unui volum egal de solutie de glucoza 5% se administreaza pe cale intravenoasa in decurs de 15 min.
Doza de intretinere: 50 mg/kg se administreaza la fiecare 4 ore intravenos, timp de 72 ore impreuna cu o solutie de glucoza 5%.
Administrare in aerosoli:
Se nebulizeaza 300 mg de fiecare data efectuandu-se 1-2 administrari pe zi timp de 5-10 zile. Datorita tolerantei crescute a medicamentului, frecventa administrarilor si dozele pentru fiecare pacient pot fi modificate in limite largi de catre medic, in functie de forma clinica si efectul terapeutic si fara necesitatea de a diferentia net dozele specifice adultului de cele pentru copii.
Instilarea endobronsica:
Se administreaza, in functie de modalitatea prescrisa (sonda permanenta, bronhoscop etc.) 300 mg o data, de 1-2 ori pe zi, in functie de necesitati.
Instilarea si lavajul endoauricular sau al altor cavitati:
Doza medie este de 150-300 mg o data.
Administrare oftalmica: Instilatii in sacul conjunctiva! cate o picatura de 4-5 ori/zi, in ochiul sau ochii afectati. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8 zile.
Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la acetilcisteina.
Atentionari si precautii speciale
Administrarea acetilcisteinei in special sub forma de aerosoli, in special la inceputul tratamentului poate sa fluidifice secretiile bronsice si le poate mari in acelasi timp volumul.
Daca pacientul este incapabil sa expectoreze in moc eficace, pentru a evita retentia secretiilor este nevoie de a se recurge la drenaj postural sau, eventual, la aspiratie bronsica.
Pacientii cu astm bronsic trebuie sa fie supravegheati cu atentie in timpul tratamentului.
Daca apare bronhospasmul tratamentul trebuie intrerupt imediat.
Interactiuni medicamentoase
Pentru utilizarea locala acetilcisteina poate fi administrata impreuna cu medicamentele obisnuite bronhodilatatoare, vasoconstrictoare etc; In acest caz produsul trebuie utilizat cat mai repede posibil.
Pentru exigentele unei terapii locale cu mucolitic-antibiotic este preferabila administrarea separata a diverselor medicamente, pentru anumite antibiotice putand intra in discutie incompatibilitatea.
Reactii adverse
Administrarea produsului pe cale sistemica poate fi urmata ocazional de reactii de hipersensibilitate:
-urticarie;
-si mai rar, bronhospasm;
In cazul administrarii sub forma de aerosoli pot aparea ocazional iritatii nazofaringiene si gastrointestinale cum sunt:
-rinoree;
-stomatita;
-greata;
-varsaturi;
Prezentare farmaceutica
Un plic contine 100 respectiv 200 mg acetilcisteina (ACC).