Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Actualizat: 12 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


10 zile petrecute in tacere si 100 de ore de meditatie fac parte dintr-o practica straveche numita Vipassana, ale carei beneficii au fost confirmate de numeroase cercetari efectuate de oamenii de stiinta in prezent.

Peste 200 de centre de meditatie din lumea intreaga promoveaza aceasta traditie budista in mai multe forme, care cultiva in esenta intelegerea realitatii inconjuratoare prin introspectie, contemplare, observare atenta a senzatiilor din corp si analiza atenta a experientelor traite.

Principiile meditatiei Vipassana

Denumirea de Vipassana se traduce prin capacitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt si reprezinta cea mai veche tehnica de meditatie din India. A fost descoperita de Gotama Buddha cu peste 2500 de ani in urma si promovata ca remediu universal pentru bolile mintii si ale trupului. Scopul ultim al practicii este eradicarea completa a tuturor impuritatilor de la nivel mental si atingerea fericirii absolute, prin eliberarea de energii negative.

Adeptii Vipassana petrec 10 zile intr-o liniste totala, efectuand 100 de ore de meditatie. Tehnica se concentreaza pe interconectarea profunda a mintii si a corpului, realizata prin indreptarea atentiei catre senzatiile corporale ce influenteaza starile mentale. Aceasta calatorie de autoanaliza conduce care echilibrarea psihicului si inducerea unor sentimente pozitive, precum iubirea si compasiunea.

In cele 10 zile de curs, participantii parcurg un Cod de Disciplina, prin care invata fundamentele metodei puse apoi in practica. Primul pas este abtinerea de la comportamente deviante (violenta fizica si verbala, furt etc.), activitate sexuala si obiceiul de a minti. Noua conduita morala ajuta la inducerea unei stari de calm si liniste.

Urmatorul pas este dobandirea controlului asupra propriei minti, prin indreptarea atentiei catre realitatea obiectiva (anumite tehnici specifice de respiratie sunt folosite in acest sens). Pana in cea de-a patra zi, mintea este mai limpede si mai concentrata, mai capabila sa observe senzatiile corporale si natura lor, astfel incat sa se corecteze reactiile la aceste informatii senzoriale. In ultima zi, cursantii invata sa transforme meditatia intr-o cale de a directiona afectiune si intelegere in jur, inspirandu-i pe ceilalti in a adopta aceeasi atitudine pozitiva.

Un adevarat antrenament al mintii, Vipssana trebuie sa fie practicata cat mai des, pentru eliberarea de nefericire si mentinerea unui echilibru desavarsit intre trup si minte.

Beneficiile practicii meditative Vipssana

1. Constientizarea superioara a realitatii

Un prim beneficiu important al practicii Vipssana este cresterea gradului de constientizare a realitatii, o conditie esentiala a producerii unei schimbari pozitive. In cele 10 zile de tacere si meditatie, practicantii se trezesc la 4 dimineata si merg la culcare cel tarziu la orele 22. Astfel, orele lungi din zi fac posibila o explorare profunda a sinelui si o constientizare superioara a laturilor negative si pozitive ale propriei personalitati si vieti. Dedicarea intregului timp acestui proces de autocunoastere ajuta si la intelegerea reala a propriilor emotii, asumarea lor si transformarea acestora in bine.

2. Imbunatatirea stapanirii de sine

Autocontrolul sau stapanirea de sine este o invatatura de baza a practicii Vipassana. Secretul unei vieti lungi si fericite este capacitatea de pastrare a calmului in toate circumstantele existentiale. Practicantii invata sa ramana echidistanti si calmi atat dupa producerea evenimentelor pozitive, cat si dupa infruntarea celor negative, acceptandu-le asa cum sunt.

3. Acceptarea efemeritatii lucrurilor

Tot ceea ce stie un om ajunge sa se schimbe odata cu trecerea timpului. Efemeritatea vietii si a tuturor lucrurilor din ea trebuie sa fie acceptata ca atare. Aceasta este o alta invatatura a meditiei Vipssana practicantii incep sa isi priveasca existenta ca le flux continuu de schimbari, in care atasamentul de oameni si posesii materiale va duce intotdeauna la nefericire. Asumarea faptului ca totul este trecator ajuta si la depasirea cu mai mult succes a situatiilor negative, la fel de efemere si ele.

4. Detoxifierea mentala

In cele 10 zile de meditatie, practicantii isi petrec timpul in liniste totala. Nu au voie sa foloseasca dispozitive electronice, sa citeasca sau sa scrie. Scopul este eliminarea tuturor surselor de distragere a atentiei in directii nesanatoase, care ajung sa afecteze capacitatea de concentrare si rezultatul meditatiei. Doar in acest mod este posibila eliminarea factorilor nocivi care intoxica mintea si imbolnavesc creierul.

5. Aprecierea partilor frumoase ale vietii

Luate ca atare, partile frumoase ale vietii ajung sa fie ignorate de oameni, a caror minte este invadata de preocupari prea putin importante. In 10 zile de liniste si izolare, practicantii Vipssana incep sa isi aprecieze la adevarata valoare familia, prietenii si celelalte laturi pozitive ale existentei lor.

6. Infruntarea inteleapta a esecurilor

Succesul meditatiei adanci este un tel pe care practicantii il urmaresc in cele 10 zile de Vipssana dar pe care nu il ating in primele etape ale cursului. Exercitiul este util in dobandirea unei intelepciuni de infruntare a esecurilor si antrenare a perseverentei.

7. Corectarea reactiilor

Cele 100 de ore de meditatie ajuta la perceperea situatiilor stresante cu calm si obiectivitate, dar si la corectarea reactiilor la acestea fara implicarea emotiilor.

8. Asumarea responsabilitatii propriilor alegeri

Orele lungi de meditatie ofera o perspectiva mai larga asupra situatiilor diverse ale vietii. Practicantii invata sa perceapa lucrurile in ansamblu, nu doar din propriul punct de vedere, sub influenta emotiilor si a egocentrismului. Asadar, acestia devin capabili sa isi asume responsabilitatea propriilor alegeri si sa isi corecteze comportamentul, astfel incat sa nu mai repete la nesfarsit aceleasi greseli.

9. Organizarea mai eficienta a timpului

Dupa experienta Vipssana, practicantii invata ca timpul este intotdeauna suficient, daca nu este irosit prin concentrarea atentiei in prea multe directii. Solutia este o prioritizare atenta a responsabilitatilor si indeplinirea lor pe rand, cu calm si implicare totala.

10. Iesirea din zona de confort

Ore in sir de meditatie cu picioarele incrucisate produc un disconfort fiziologic pe care practicantii trebuie sa il indure. Dupa aceasta experienta, acestia invata ca iesirea din zona de confort este singura cale de a produce schimbari pozitive in viata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii Yoga - beneficii si contraindicatii Despre Yoga Cum putem reduce riscul depresiei? Sfaturi sanatoase pentru noul an Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti 7 moduri ciudate prin care puteti combate stresul 5 pozitii de yoga pentru reducerea anxietatii Importanta unui stil de viata sanatos Legatura dintre spiritualitate si medicina 10 tehnici de relaxare care actioneaza rapid impotriva stresului