Arahidele (Arachis hypogaea)

Arahida este o erbacee anuala, originara din America de Sud. Este considerata ca fiind planta leguminoasa. Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoara galbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc in pamant.

Contine in special: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – 30%), numeroase saruri minerale, acid folic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin.

Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.

Naturistii recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceasta forma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.

 

Uz intern:

- astenii, surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinerea sanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei – fructele crude, prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.

 

Uz extern:

- arsuri, xteroza cutanata – sub forma de cataplasma.

 

Contraindicatii:

 

- Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave ale ficatului sau alergice la aceste fructe.

 

Efecte adverse:

- Consumul indelungat de arahide poate fi toxic pentru ficat si spoate scad eexcitabilitatea sexuala cand se consuma prajite (creste cantitatea de acroleina).

 

Citeste si despre:

Untul de arahide Dieta celor 3 ore Ai grija la alune! Pot provoca alergii severe Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului Cum te afecteaza alergiile alimentare Plan de detoxifiere pentru 7 zile Invingeti somnolenta prin metode naturale Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi 10 trucuri pentru a reduce colesterolul Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia