Totalitate a simptomelor care insotesc un mare numar de glomerulonefrite (boli renale caracterizate printr-o atingere cronica a glomerulilor).
Sindromul nefrotic rezulta dintr-o crestere a permeabilitatii peretelui capilarelor glomerulare, care lasa sa scape in urina proteine din plasma sangvina.
Cauze -Aproape toate glomerulonefritele pot provoca un sindrom nefrotic, fie ca este fara o cauza cunoscuta, fie ca este consecutiv unui diabet, unei amiloidoze, unui lupus eritematos acut etc.
Simptome si semne
- Proteinuria (prezenta de proteine in urina) este foarte abundenta, intotdeauna mai mare de 4 grame pe 24 ore, dar putand atinge niveluri de 15 pana la 20 grame in 24 ore, chiar mai mult.
- Hipoproteinemia (nivel al proteinelor anormal de scazut in sange) care rezulta este intotdeauna sub 60 grame pe litru. Pierderea de proteine referindu-se, in principal, la albumina, exista intotdeauna o hipoalbuminemie (nivel anormal de scazut al albuminei in sange) sub 30, chiar sub 15 sau 10 grame pe litru.
- Edemele sunt provocate de hipoalbuminemie. Ele sunt subcutanate, albe, moi, nedureroase. Adesea foarte importante, ele apar pe membrele inferioare, pe abdomen, pe fata si in regiunea lombara si se traduc printr-o luare in greutate de cateva kilograme. Uneori, ele difuzeaza in membranele seroase (peritoneu, pleura, pericard): aceasta este anasarca.
- Alte anomalii biologice caracteristice acestui sindrom: cresterea in sange a nivelului de colesterol (hipercolesterolemie) sau de trigliceride (hipertrigliceridemie), tulburari care se refera la unii factori sangvini ai coagularii.
Tratament si prognostic -Simptomele sindromului nefrotic trebuie sa fie tratate de la inceputul bolii: regim hiposodat, restrictie de apa, diuretice (furosemid, spironolactona) pentru a combate edemele; tratament anticoagulant pentru a combate hipercolesterolemia si hipertrigliceridemia etc. Prognosticul unui sindrom nefrotic depinde de cauza sa. In anumite cazuri, tratamente specifice, ca de exemplu cele cu corticosteroizi, pot sa-l vindece complet. In alte cazuri, aceste tratamente nu au nici o eficacitate si boala glomerulara poate evolua spre o insuficienta renala cronica.