Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Sindromul nefrotic este o afectiune renala care determina organismul sa lase sa treaca prea multe proteine in urina. Sindromul nefrotic este de obicei cauzat de deteriorarea grupurilor de vase mici de sange din rinichi care filtreaza deseurile si excesul de apa din sange.
Afectiunea provoaca imflamatii, in special la nivelul picioarelor si gleznelor, si creste riscul altor probleme de sanatate. Tratamentul pentru sindromul nefrotic include tratarea afectiunii care il cauzeaza si administrarea de medicamente. Sindromul nefrotic poate creste riscul de infectii si cheaguri de sange. Medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente si modificari ale dietei pentru a prevenii complicatiile.
Semnele si simptomele sindromului nefrotic includ:
• Umflare severa (edem), in special in jurul ochilor si la nivelul gleznelor si picioarelor
• Urina spumoasa, rezultatul excesului de proteine in urina ta
• Cresterea in greutate din cauza retentiei de lichide
• Oboseala
• Pierderea poftei de mancare
Cand sa te adresezi la medic
Faceti o programare la medicul dumneavoastra daca aveti semne sau simptome care va ingrijoreaza.
Sindromul nefrotic este de obicei cauzat de deteriorarea grupurilor de vase de sange mici (glomeruli) ale rinichilor dumneavoastra.
Glomerulii va filtreaza sangele pe masura ce trece prin rinichi, separand lucrurile de care corpul dumneavoastra are nevoie de cele de care nu are. Glomerulii sanatosi impiedica patrunderea proteinelor din sange (in principal albumina) - care este necesara pentru a mentine cantitatea potrivita de lichid in organism - in urina. Cand sunt deteriorati, glomerulii permit prea multa proteina din sange sa paraseasca corpul, ceea ce duce la sindromul nefrotic.
Multe cauze posibile
Multe boli si afectiuni pot provoca leziuni glomerulare si pot duce la sindrom nefrotic, inclusiv:
• Boala renala diabetica. Diabetul poate duce la afectarea rinichilor (nefropatie diabetica) care afecteaza glomerulii.
• Boala cu schimbari minime. Aceasta este cea mai frecventa cauza a sindromului nefrotic la copii. Boala cu modificari minime duce la o functie anormala a rinichilor, dar atunci cand tesutul renal este examinat la microscop, acesta pare normal sau aproape normal. Cauza functiei anormale de obicei nu poate fi determinata.
• Glomeruloscleroza segmentara focala. Caracterizata prin cicatrizarea unora dintre glomeruli, aceasta afectiune poate rezulta dintr-o alta boala, un defect genetic sau anumite medicamente sau poate aparea fara un motiv cunoscut.
• Nefropatie membranoasa. Aceasta afectiune renala este rezultatul ingrosarii membranelor din glomeruli. Ingrosarea se datoreaza depunerilor facute de sistemul imunitar. Poate fi asociata cu alte afectiuni medicale, cum ar fi lupusul, hepatita B, malaria si cancerul, sau poate aparea fara un motiv cunoscut.
• Lupus eritematos sistemic. Aceasta boala inflamatorie cronica poate duce la leziuni grave ale rinichilor.
• Amiloidoza. Aceasta tulburare apare atunci cand proteinele amiloide se acumuleaza in organele dumneavoastra. Acumularea de amiloid dauneaza adesea sistemului de filtrare al rinichilor.
Factorii care va pot creste riscul de sindrom nefrotic includ:
• Conditii medicale care va pot afecta rinichii. Anumite boli si afeciuni va cresc riscul de a dezvolta sindrom nefrotic, cum ar fi diabetul, lupusul, amiloidoza, nefropatia de reflux si alte boli de rinichi.
• Anumite medicamente. Medicamentele care ar putea provoca sindromul nefrotic includ medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene si medicamentele utilizate pentru combaterea infectiilor.
• Anumite infectii. Infectiile care cresc riscul de sindrom nefrotic includ HIV, hepatita B, hepatita C si malaria.
Complicatiile posibile ale sindromului nefrotic includ:
• Cheaguri de sange. Incapacitatea glomerulilor de a filtra sangele in mod corespunzator poate duce la pierderea proteinelor din sange care ajuta la prevenirea coagularii. Acest lucru creste riscul de a dezvolta un cheag de sange in vene.
• Colesterol crescut in sange si trigliceride din sange crescute. Cand nivelul proteinei albuminei din sange scade, ficatul produce mai multa albumina. In acelasi timp, ficatul tau elibereaza mai mult colesterol si trigliceride.
• Alimentatie proasta. Pierderea prea multa proteine din sange poate duce la malnutritie. Acest lucru poate duce la pierderea in greutate, care poate fi mascata de edem. De asemenea, este posibil sa aveti prea putine globule rosii (anemie), niveluri scazute de proteine din sange si niveluri scazute de vitamina D.
• Tensiune arteriala crescuta. Deteriorarea glomerulilor si acumularea rezultata de exces de lichid corporal va pot creste tensiunea arteriala.
• Leziuni renale acute. Daca rinichii tai isi pierd capacitatea de a filtra sangele din cauza leziunilor glomerulilor, deseurile se pot acumula rapid in sange. Dac se intampl acest lucru, este posibil sa aveti nevoie de dializa de urgenta - un mijloc artificial de indepartare a lichidelor suplimentare si a deseurilor din sange - de obicei cu un aparat de rinichi artificial (dializator).
• Boala cronica de rinichi. Sindromul nefrotic poate face ca rinichii sa-si piarda functia in timp. Daca functia renala scade suficient de mult, este posibil sa aveti nevoie de dializa sau de un transplant de rinichi.
• Infectii. Persoanele cu sindrom nefrotic au un risc crescut de infectii.
Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica sindromul nefrotic includ:
• Teste de urina. O analiza de urina poate dezvalui anomalii in urina, cum ar fi cantitati mari de proteine. S-ar putea sa vi se solicite sa colectati probe de urina in decurs de 24 de ore.
• Analize de sange. Un test de sange poate arata niveluri scazute de albumina proteica si adesea niveluri scazute de proteine din sange in general. Pierderea albuminei este adesea asociata cu o crestere a colesterolului din sange si a trigliceridelor din sange. Nivelurile creatininei si azotului ureic din sange ar putea fi, de asemenea, masurate pentru a va evalua functia renala generala.
• Biopsie de rinichi. Medicul dumneavoastra vs poate recomanda indepartarea unei mici mostre de tesut renal pentru testare. In timpul unei biopsii de rinichi, un ac este introdus prin piele si in rinichi. Tesutul renal este colectat si trimis la un laborator pentru testare.
Tratamentul pentru sindromul nefrotic implica tratarea oricarei afectiuni medicale care ar putea cauza sindromul nefrotic. De asemenea, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente si modificari in dieta dumneavoastra pentru a va ajuta sa va controlati semnele si simptomele sau sa tratati complicatiile sindromului nefrotic.
Medicamentele pot include:
• Medicamente pentru tensiunea arteriala. Medicamentele numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) reduc tensiunea arteriala si cantitatea de proteine eliberata in urina.
• Pastile de apa (diuretice). Acestea ajuta la controlul umflaturilor prin cresterea debitului de lichid din rinichi.
• Medicamente care reduc colesterolul. Statinele pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, nu este clar daca medicamentele pentru scaderea colesterolului pot imbunatatii rezultatele pentru persoanele cu sindrom nefrotic, cum ar fi evitarea atacurilor de cord sau scaderea riscului de deces prematur.
• Diluanti ai sangelui (anticoagulante). Acestea pot fi prescrise pentru a reduce capacitatea sangelui de a coagula, mai ales daca ati avut un cheag de sange.
• Medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar. Medicamentele pentru controlul sistemului imunitar, cum ar fi corticosteroizii, pot scadea inflamatia care insoteste unele dintre afectiunile care pot provoca sindromul nefrotic.
Modificarile dietei dumneavoastra ar putea ajuta cu sindromul nefrotic. Medicul dumneavoastra va poate trimite la un dietetician, care va poate recomanda sa faceti urmatoarele:
• Alegeti surse slabe de proteine. Proteinele pe baza de plante sunt utile in bolile de rinichi.
• Reduceti cantitatea de grasimi si colesterol din dieta dumneavoastra pentru a va ajuta sa va controlati nivelul de colesterol din sange.
• Mancati o dieta saraca in sare pentru a va ajuta sa controlati edemele.
• Reduceti cantitatea de lichid din dieta dumneavoastra.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20375613
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.