Sensibilizare

Stare a unui organism care, dupa un prim contact cu un antigen, dobandeste capacitati de reactie fata de el.
Primul contact cu un antigen (bacterie, virus, granula de polen etc.) declanseaza un raspuns imunitar zis primitiv. In cursul celui de al doilea contact cu acelasi antigen, raspunsul imunitar al organismului sensibilizat, zis secundar, va fi mai rapid si mai intens.
In anumite cazuri, sensibilizarea este excesiva (hipersensibilitate) si se caracterizeaza printr-o reactie imunitara exagerata, responsabila de simptomele de alergie (inrosiri cutanate, edeme, micsorare a calibrului bronhiilor, scurgere nazala, soc anafilactic etc.).

Citeste si despre:

Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi Riscurile si cauzele anafilaxiei - cum trebuie sa reactioneze parintii? Reactii ale pielii cauzate de plante Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Acneea: mit si realitate
Cere sfatul medicului ×