Rinichiului (chist al)

Cavitate patologica situata in rinichi, de consistenta fluida, limitata printr-un perete care ii este propriu.
Chisturile pot sa fie observate in cadrul unei boli genetice, ca boala polichistica a rinichilor sau nefronoftizia sau poate surveni de maniera izolata: denumite atunci chisturi simple, ele pot fi unice sau multiple, iar mecanismul lor de aparitie este necunoscut.

simptome si semne - Chisturile rinichilor pot sa nu se traduca prin nici un simptom sau, atunci cand sunt foarte voluminoase, pot provoca dureri lombare. Atunci cand intra in cadrul unei boli genetice, chisturile sunt foarte numeroase, cresc treptat in volum si distrug tesutul renal provocand o insuficienta renala cronica.

tratament - Chisturile simple nu necesita nici un tratament decat in caz ca sunt deosebit de voluminoase. In acest ultim caz, se poate proceda fie la ablatia chirurgicala a chistului, fie la punctionarea lui pe cale transcutanata pentru a-l goli (dar recidivele sunt atunci frecvente).

Citeste si despre:

Chisturile la rinichi - cand devin periculoase? Rinichiul polichistic Chistul pancreatic Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici Boala hidatica – Echinococcoza sau hidatidoza Fibroza hepatica congenitala Disuria (urinarea dureroasa) Cancerul renal Sindromul ovarului polichistic Sindromul BOR, cauza rara de surditate
Cere sfatul medicului ×