Boala polichistica a rinichilor

Boala ereditara caracterizata prin prezenta a numeroase chisturi in cortexul (partea periferica) celor doi rinichi, compromitand pe termen mai lung sau mai scurt buna lor functionare. Boala polichistica a rinichilor poate atinge adultul sau, mult mai rar, copilul.

Boala polichistica a rinichilor adultului -
Multa vreme, boala nu se manifesta prin nici un semn. Acestea debuteaza, in general, intre 25 si 30 ani: dureri lombare, prezenta de calculi in caile urinare, infectii urinare, prezenta sangelui in urina si mai ales hipertensiune arteriala. Chisturile rinichilor, numeroase si multiple, sunt asociate adesea cu chisturi ale ficatului, chiar ale pancreasului.
Nu exista tratament specific al acestei boli. Chisturile, microscopice la nasterea individului, cresc progresiv in volum concomitent cu inaintarea in varsta si termina prin distrugerea ansamblului tesutului renal functional, antrenand o insuficienta renala care necesita recurgerea la hemodializa. grefa renala constituie, in final, singura speranta.

Boala polichistica a rinichilor copilului - boala polichistica se poate declara inca de la nastere sau, mai des, catre varsta de sase luni, chiar si mai tarziu. Boala polichistica a rinichilor este mult mai grava la copil decat la adult, deoarece in cazul copilului ea este asociata cu o fibroza hepatica (ingrosarea patologica a tesutului hepatic), aflata la originea a numeroase complicatii (hipertensiune portala, hemoragii digestive). Grefa rinichi-ficat constituie singurul tratament eficace.

Sinonim: polichistoza renala.

Citeste si despre:

Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici

Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi

Chisturile la rinichi - cand devin periculoase?

Semne de boala la nivelul organismului

Bolile renale (de rinichi)

Sindromul ovarului polichistic

Rinichiul polichistic

Ce nu stiai despre acupunctura: cum tratezi o boala cu un varf de ac

Obezitatea si bolile din spatele acesteia

Fibroza hepatica congenitala