Insuficienta mitrala

Defect de inchidere a valvulei mitrale (intre auriculul stang si ventriculul stang) in sistola, ceea ce antreneaza un reflux de sange din ventricul in auriculul stang. In insuficienta mitrala, inima stanga trebuie sa lucreze mai intens pentru a ejecta sangele care reflueaza spre auricul. In timp, se ajunge la constituirea unei insuficiente cardiace stangi si la acumularea de sange in amonte de inima stanga, care poate provoca un edem pulmonar.

Cauze si frecventa - Insuficienta mitrala se observa la indivizii tineri, mai des la barbati. Ea poate fi consecutiva unui reumatism articular acut, foarte frecvent in tarile in curs de dezvoltare, dar tinzand sa se rareasca in tarile industrializate. Printre alte cauze, se afla prolapsul valvular mitral.

Simptome si semne -insuficienta mitrala ramane multa vreme fara simptome. Dar evolutia ei poate fi marcata printr-o jena respiratorie la efort, o oboseala si palpitatii. Mai tarziu apar semnele insuficientei cardiace stangi, apoi a celei drepte (edem al membrelor inferioare). In absenta tratamentului, insuficienta mitrala poate, de asemenea, sa se complice printr-o endocardita.

Tratament -Tratamentul asociaza un regim desodat, limitarea activitatilor fizice si in caz de dispnee (jena respiratorie), este prescris un diuretic pentru a combate supraincarcarea vasculara pulmonara (incarcarea cu sange a vaselor pulmonare) si edemele. Digitalicele sunt administrate pentru a creste forta contractiilor cardiace si pentru a le regulariza ritmul; anticoagulantcle, uneori, pentru prevenirea formarii cheagurilor. Chirurgia valvulara mitrala (plastie mitrala sau punerea unci proteze) nu este avuta in vedere decat atunci cand exista o jena la efort sau cand ventriculul stang este puternic dilatat.

Prognostic -insuficienta mitrala pura poate fi tolerata timp de douazeci de ani si chiar mai mult fara simptome deranjante. Prognosticul ei este bun daca boala este supravegheata cu regularitate si tratata inainte de a se instala vreo alterare ireversibila a functiei ventriculare stangi deoarece, atunci cand apare aceasta, speranta de viata risca sa fie limitata la cativa ani.

Citeste si despre:

Insuficienta mitrala - evolutie, complicatii si tratament Insuficienta mitrala – regurgitare mitrala Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace Stenoza mitrala Insuficienta cardiaca Stenoza mitrala: cauze, simptome, tipuri de tratament Insuficienta cardiaca cronica Prolapsul de valva mitrala Preventia prolapsului de valva mitrala