Imunohistochimia

Imunohistochimia sau IHC se refera la procesul de detectare al antigenilor (de exemplu al proteinelor), dintr-o sectiune a tesutului celulelor, prin exploatarea principiului legaturii dintre anticorpi, in mod special in cazul anticorpilor prezenti in tesuturile biologice.

Etimologia cuvantului provine de la imunologie - cu referire la anticorpii analizati in cadrul procedurii si histo, care inseamna tesut. Colorarea imunohistochimica este utilizata pe scara laga in diagnosticul si depistarea celulelor anormale, cum ar fi cele specifice tumorilor canceroase. Markerii moleculari specifici sunt caracteristici anumitor procese celulalre cum ar fi proliferarea sau moartea celulara (apoptoza).

IHC este utilizata si in cercetarile fundamentale realizate pentru intelegerea distributiei si localizarii biomarkerilor si a diferentierii proteinelor din diferite parti ale tesutului biologic. vizualizarea unei interactiuni anticorp-antigen poate fi realizata in diverse moduri. Deseori, un anticorp este conjugat cu o enzima, ca in procesul peroxidazei, pentru a avea lor catalizarea unei reactii in urma careia se obtine o anumita coloratie (de exemplu, imunoperioxiaza de coloratie).

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre biopsia hepatica Sindromul Lynch Informatii esentiale despre transplantul de organe Cancerul endometrial Sindromul Alport Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Tumorile hipofizare Ce trebuie sa stiti despre cancer Cancere fara simptome Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer
Cere sfatul medicului ×