Fiecare dintre copiii nascuti dintr-o sarcina gemelara.
Diferite tipuri de gemeni
- Gemenii adevarati, zisi homozigoti, provin din fecundarea unui singur ovul de catre un singur spermatozoid. Fetusii se afla in acelasi sac ovular si impart aceeasi placenta: ei se numesc univitelini. Intotdeauna de acelasi sex, ei au un patrimoniu genetic identic si seamana foarte mult unul cu altul. O grefa intre gemeni homozigoti nu antreneaza nici o rejectie.
- Gemenii falsi, zisi dizigoti, provin din fecundarea a doua ovule de catre spermatozoizi diferiti. Ei au fiecare placenta lui si sacul lui ovular: ei se numesc bivitelini. De acelasi sex, ori de sex diferit, ei nu seamana mai mult unul cu altul decat fratii sisurorile provenind din sarcini obisnuite.
Sarcina si nasterea - In timpul sarcinii, prezenta gemenilor este decelata prin ecografie incepand de la a 6-a sau a 7-a saptamana de sarcina. O sarcina gemelara trebuie sa beneficieze de o supraveghere clinica si ecografica foarte regulata: o data pe luna pana la a 28-a saptamana de amenoree (absenta scurgerilor menstruale), de doua ori pe luna pana la sfarsitul sarcinii, care se situeaza in jur de a 37-a sau a 38-a saptamana de amenoree.
Nasterile gemenilor se pot face pe cale naturala, in general sub anestezie peridurala - aceasta, destinzand perineul, accelereaza si usureaza expulziile succesive - si sub monitorizare cardiaca al celor doi gemeni. Gemenii se prezinta fie in acelasi sens (doua prezentari cu capul, doua prezentari cu spatele), fie unul cu capul la picioarele celuilalt, fie transversal. De indata ce s-a nascut primul geaman, daca al doilea se prezinta transversal, obstetricianul cauta sa-l orienteze intr-o pozitie favorabila de angajare, prin manevra externa sau interna, inainte de a-l extrage (dupa ruptura celei dc a doua pungi a apelor, daca ea exista). Al doilea copil se naste, in general, la 2-5 minute de primul.
Dupa o nastere gemelara, riscul de hemoragie dupa expulzarea placentei este mai mare. Nou-nascutii sunt, in general, mai mici decat copiii unici. Totusi, ingrijirile care li se acorda nu difera de cele care se dau altor copii. Vezi: sarcina multipla.