Distonie

contractie involuntara si dureroasa care intepeneste o parte a corpului sau intreg corpul intr-o pozitie anormala. Atunci cand o parte a corpului se fixeaza intr-o pozitie distonica, zona musculara respectiva se contracta sub efectul unui spasm, zis spasm distonic. Unele distonii nu apar decat cu ocazia unei miscari precise: atunci se vorbeste de distonie de functie.

In cazul crampei scriitorului, cea mai frecventa dintre distoniile de functie, se produce o crispare dureroasa a degetelor, incheieturii mainii si, uneori, a intregului brat de indata ce subiectul incearca sa scrie. In general, crisparea este insotita de o durere, care survine de la inceperea scrisului si impiedica continuarea lui.
Este bazat pe cel al eventualei cauze si pe luarea de anticolinergice, uneori asociate cu miorelaxante pentru a lupta impotriva durerii. Dopamina, in unele cazuri de distonie generalizata familiala, permite obtinerea de rezultate spectaculare.

Pentru distoniile localizate si de functie, kineziterapia joaca un rol fundamental, deoarece ea actioneaza concomitent pentru decontractarea muschilor hiperactivi si pentru favorizarea consolidarii muschilor antagonisti. Recent, au fost incercate injectiile locale cu toxina botulinica; ele provoaca o paralizie trecatoare a muschilor atinsi, usurand kineziterapia. Vezi: torticolis.

Citeste si despre:

Tulburarile de miscare: distonia Distonia musculara - generalitati, forme clinice Preparatele injectabile cu botox Nevroza conjugala Degenerescenta cortico-bazala Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Clorpromazina Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum Tratamentul cu toxina botulinica Paralizia cerebrala