Degenerescenta cortico-bazala

Actualizat: 10 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Degenerescenta cortico-bazala este o tulburare neurologica progresiva caracterizata prin pierderea de celule nervoase si atrofia a mai multor zone ale creierului, inclusiv cortexul cerebral si ganglionii bazali.

Degenerescenta cortico-bazala progreseaza treptat. Simptomele initiale debuteaza in jurul varstei de 60 de ani si pot sa apara intr-o singura parte a coprului (unilaterale) dar in cele din urma afecteaza ambele parti pe masura ce boala progreseaza.

Simptomele sunt similare cu cele ale bolii Parkinson, cum ar fi slaba coordonare, akinezie (absenta miscarilor), rigiditate, dezechilibru (tulburari de dezechilibru) si distonie a membrelor (posturi musculare anormale).

Alte simptome includ deficientele congnitive si vizual-spatiale, apraxia (pierderea capacitatii de a face miscari familiare, prin care sa se atinga scopul propus), ezitare in vorbire, miclonii si disfagie (dificultate la inghitire). O persoana care sufera de degenerescenta cortico-bazala se va afla in cele din urma in imposibilitatea de a merge.

Cauzele degenerescentei cortico-bazale

Din pacate, cauza degenerescentei cortico-bazale este necunoscuta. In prezent, nu exista nici o dovada care sa sugereze ca aceasta boala este ereditara si nici nu au fost identificati factori de risc cum ar fi toxinele sau infectiile.

In urma analizelor testului cerebral la persoanele care sufereau de degenerescenta cortico-bazala, s-au constatat anumite modificari caracteristice la nivelul celulelor. Modificari similare, desi nu identice, au fost observate si in cazul altor doua boli neurodegenerative: boala Pick si paralizia progresiva supranucleara.

Aceste modificari implica o proteina numita tau care au oferit cercetatorilor unele indicii in descoperirea cauzelor initiale ale degenerescentei cortico-bazale.

Simptomele degenerescentei corticobazale

Simptomele bolii apar de obicei dupa varsta de 60 de ani. Initial acestea sunt:

Alte manifestari initiale pot fi


Simptomele apar, de obicei pe o parte a corpului si se regasesc treptat si in cealalta parte. Unii pacienti pot avea probleme de memorie sau comportament.Degenerescenta cortico-bazala este o boala progresiva ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza in timp. Pe parcursul unuia sau a mai multor ani, manifestarilor celor mai multi dintre cei care sufera de degenerescenta cortico-bazala se amplifica, iar simptomele vor implica atat extremitatile superioare cat si cele inferioare sau alte zone ale corpului.

Manifestarile avansate ale degenerescentei cortico-bazale includ:


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii MedLife a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR Beneficii si riscuri ale tratamentului homeopat Cand si de ce se prescriu remedii homeopate? Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica Astazi se lanseaza a 7-a generatie de smartwatch-uri Garmin Fenix si noul Epix cu modele dedicate femeilor Refluxul gastroesofagian si durerile din capul pieptului. Ce urmari grave pot avea daca nu tratam sau reducem simptomele Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? Articulatiile sunt supuse aceluiasi proces de imbatranire ca si pielea ta Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere Importanta administrarii probioticelor in timpul tratamentului cu antibiotice