Degenerescenta cortico-bazala

Actualizat: 10 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Degenerescenta cortico-bazala este o tulburare neurologica progresiva caracterizata prin pierderea de celule nervoase si atrofia a mai multor zone ale creierului, inclusiv cortexul cerebral si ganglionii bazali.

Degenerescenta cortico-bazala progreseaza treptat. Simptomele initiale debuteaza in jurul varstei de 60 de ani si pot sa apara intr-o singura parte a coprului (unilaterale) dar in cele din urma afecteaza ambele parti pe masura ce boala progreseaza.

Simptomele sunt similare cu cele ale bolii Parkinson, cum ar fi slaba coordonare, akinezie (absenta miscarilor), rigiditate, dezechilibru (tulburari de dezechilibru) si distonie a membrelor (posturi musculare anormale).

Alte simptome includ deficientele congnitive si vizual-spatiale, apraxia (pierderea capacitatii de a face miscari familiare, prin care sa se atinga scopul propus), ezitare in vorbire, miclonii si disfagie (dificultate la inghitire). O persoana care sufera de degenerescenta cortico-bazala se va afla in cele din urma in imposibilitatea de a merge.

Cauzele degenerescentei cortico-bazale

Din pacate, cauza degenerescentei cortico-bazale este necunoscuta. In prezent, nu exista nici o dovada care sa sugereze ca aceasta boala este ereditara si nici nu au fost identificati factori de risc cum ar fi toxinele sau infectiile.

In urma analizelor testului cerebral la persoanele care sufereau de degenerescenta cortico-bazala, s-au constatat anumite modificari caracteristice la nivelul celulelor. Modificari similare, desi nu identice, au fost observate si in cazul altor doua boli neurodegenerative: boala Pick si paralizia progresiva supranucleara.

Aceste modificari implica o proteina numita tau care au oferit cercetatorilor unele indicii in descoperirea cauzelor initiale ale degenerescentei cortico-bazale.

Simptomele degenerescentei corticobazale

Simptomele bolii apar de obicei dupa varsta de 60 de ani. Initial acestea sunt:

Alte manifestari initiale pot fi


Simptomele apar, de obicei pe o parte a corpului si se regasesc treptat si in cealalta parte. Unii pacienti pot avea probleme de memorie sau comportament.Degenerescenta cortico-bazala este o boala progresiva ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza in timp. Pe parcursul unuia sau a mai multor ani, manifestarilor celor mai multi dintre cei care sufera de degenerescenta cortico-bazala se amplifica, iar simptomele vor implica atat extremitatile superioare cat si cele inferioare sau alte zone ale corpului.

Manifestarile avansate ale degenerescentei cortico-bazale includ:


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.

Medici

primar Porumb Amalia
Neurologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
specialist Oleineac Cristina
Neurologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar, doctor in medicină Geană Ileana
Neurologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Degenerescenta maculara Degenerescenta maculara legata de varsta Halucinatiile vizuale in degenerescenta maculara Degenerescenta combinata subacuta Modalitati de gestionare a degenerescentei maculare Legatura dintre dieta si afectiunile oculare Banana, alimentul care poate imbunatati vederea Cele mai frecvente afectiuni diagnosticate de medicul neurolog De ce te trezesti cu mainile amortite si ce sa faci pentru un somn lipsit de griji Simptome care necesita consult oftalmologic 7 moduri prin care va puteti proteja vederea Probleme de sanatate ale ochilor Cum te pot afecta acumularile de drusen? Patologii oculare cauzate de razele UV 8 substante nutritive care va vor optimiza vederea 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta