Degenerescenta cortico-bazala

Publicat: 10 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Degenerescenta cortico-bazala este o tulburare neurologica progresiva caracterizata prin pierderea de celule nervoase si atrofia a mai multor zone ale creierului, inclusiv cortexul cerebral si ganglionii bazali.

Degenerescenta cortico-bazala progreseaza treptat. Simptomele initiale debuteaza in jurul varstei de 60 de ani si pot sa apara intr-o singura parte a coprului (unilaterale) dar in cele din urma afecteaza ambele parti pe masura ce boala progreseaza.

Simptomele sunt similare cu cele ale bolii Parkinson, cum ar fi slaba coordonare, akinezie (absenta miscarilor), rigiditate, dezechilibru (tulburari de dezechilibru) si distonie a membrelor (posturi musculare anormale).

Alte simptome includ deficientele congnitive si vizual-spatiale, apraxia (pierderea capacitatii de a face miscari familiare, prin care sa se atinga scopul propus), ezitare in vorbire, miclonii si disfagie (dificultate la inghitire). O persoana care sufera de degenerescenta cortico-bazala se va afla in cele din urma in imposibilitatea de a merge.

Cauzele degenerescentei cortico-bazale

Din pacate, cauza degenerescentei cortico-bazale este necunoscuta. In prezent, nu exista nici o dovada care sa sugereze ca aceasta boala este ereditara si nici nu au fost identificati factori de risc cum ar fi toxinele sau infectiile.

In urma analizelor testului cerebral la persoanele care sufereau de degenerescenta cortico-bazala, s-au constatat anumite modificari caracteristice la nivelul celulelor. Modificari similare, desi nu identice, au fost observate si in cazul altor doua boli neurodegenerative: boala Pick si paralizia progresiva supranucleara.

Aceste modificari implica o proteina numita tau care au oferit cercetatorilor unele indicii in descoperirea cauzelor initiale ale degenerescentei cortico-bazale.

Simptomele degenerescentei corticobazale

Simptomele bolii apar de obicei dupa varsta de 60 de ani. Initial acestea sunt:

Alte manifestari initiale pot fi


Simptomele apar, de obicei pe o parte a corpului si se regasesc treptat si in cealalta parte. Unii pacienti pot avea probleme de memorie sau comportament.Degenerescenta cortico-bazala este o boala progresiva ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza in timp. Pe parcursul unuia sau a mai multor ani, manifestarilor celor mai multi dintre cei care sufera de degenerescenta cortico-bazala se amplifica, iar simptomele vor implica atat extremitatile superioare cat si cele inferioare sau alte zone ale corpului.

Manifestarile avansate ale degenerescentei cortico-bazale includ:


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

MedLife da startul unui nou program de testare saptamanala a tuturor angajatilor sai din unitatile medicale Viroza intestinala: cum o putem combate? Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros STUDIU: Sedintele de terapie online castiga teren! Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Corelatii intre durere si evaluarea articulara Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie STUDIU: Pana la finalul anului 2025 se estimeaza ca investitiile romanilor pentru educatie online vor depasi pragul de 2,2 miliarde de dolari Fiziolife Medica - clinica de fizioterapie din Romania care a oferit asistenta online in perioada de lock-down