Incheietura a mainii

Segment al membrului puperior cuprins intre antebrat si mana. Scheletul incheieturii mainii ('poignet', termen francez utilizat si in limba romana) este constituit din 8 oase, denumite oasele carpului, repartizate in doua randuri: cele 4 oase ale primului rand se articuleaza cu oasele antebratului; celelalte 4 oase din cel de al doilea rand se articuleaza cu metacarpul. Exista pe fata palmara a articulatiei mainii un tunel denumit canalul carpian, care lasa loc de trecere tendoanelor flectoare ale degetelor si nervului median. Artera radiala (artera pe care se ia pulsul) trece prin incheietura mainii, pe la baza policelui, in lungimea unui spatiu denumit tabachera anatomica, unde ea este la suprafata si este usor palpabila.

Patologie
- Fracturile incheieturii mainii sunt deosebit de frecvente, indeosebi fracturile de scafoid si cele ale extremitatii inferioare a radiusului.
- Alte traumatisme sunt, pe de alta parte, entorsele si rupturile ligamentare, care pot antrena o instabilitate cronica a incheieturii mainii, pe de alta parte ranirile cutanate, care deterioreaza uneori tendoanele si nervii.
- Principalele afectiuni ale incheieturii mainii sunt sindromul canalului carpian si artroza radacinii policelui (rizartroza). De altfel, unele reumatisme inflamatorii afecteaza in mod predominant incheietura mainii (condrocalcinoza, poliartrita reumatoida etc.).

Citeste si despre:

Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta Anatomia mainii Artrita reumatoida - exercitii pentru maini Infectii ale mainii 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare 10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare Cum sa va spalati corect pe maini Furnicaturile la maini si picioare pot semnala diferite boli Importanta spalatului pe maini pentru sanatate Sindromul de tunel carpian