Boala celiaca

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii.

Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie.

Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in greutate in cateva saptamani. Cresterea din nou a vilozitatilor, mai lenta, necesita cateva luni.

Sinonime: atrofie vilozitara primitiva, intoleranta la gluten, sprue nostras.

Citeste si despre:

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale Boala celiaca (enteropatia glutenica) Boala celiaca sau intoleranta la gluten Boala celiaca si dieta fara glutenĀ  Dieta fara gluten Retete fara gluten pentru Craciun Surse alimentare ascunse de gluten Adevarul despre intoleranta la gluten Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? Intoleranta la gluten si cancerul
Cere sfatul medicului ×