Boala celiaca

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii.

Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie.

Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in greutate in cateva saptamani. Cresterea din nou a vilozitatilor, mai lenta, necesita cateva luni.

Sinonime: atrofie vilozitara primitiva, intoleranta la gluten, sprue nostras.

Citeste si despre:

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale Boala celiaca (enteropatia glutenica) Boala celiaca sau intoleranta la gluten Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini Boala celiaca si dieta fara gluten  Boala hepatica grasa non-alcoolica Dieta fara gluten Retete fara gluten pentru Craciun Surse alimentare ascunse de gluten Adevarul despre intoleranta la gluten