Biopsia

Actualizat: 12 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Biopsia este o procedura in care este recoltata o mica mostra de tesut dintr-o anumita parte a corpului care va fi analizata si examinata la microscop in scopul diagnosticarii unei boli.

Testele mai avansate pot confirma prezenta pe o mostra de tesut a unor culturi de virusuri sau a altor germeni. De obicei, biopsia este folosita pentru depistarea cancerului, dar are si alte ultilizari.

Pregatire

Cele mai multe dintre biopsii nu necesita nicio pregatire a persoanei care urmeaza sa o suporte. In cazul in care este necesara recoltarea unui esantion din membrana care acopera plamanii sau tractul gastrointestinal, nu se va manca inainte cu cel putin 12 ore pentru a se reduce riscul aparitiei varsaturilor.

Procedura

Procedura exacta variaza in functie de locul in care se va face biopsia. Biopsia se poate face prin piele (percutanata) sau in interiorul corpului in zona in care ar putea fi o problema. Biopsia cutanata poate fi inchisa sau deschisa. In aceste cazuri biopsia se va face cu anestezie locala, daca este implicata o leziune minora aflata aproape de suprafata pielii sau cu anestezie totala, daca prelevarea tesutului este mai dificila. In cazul procedurii inchise, se va introduce prin piele un ac special, in zona de biopsie si se va recolta o parte din tesut prin aspirare. Aceasta tehnica necesita doar anestezic local.

Biopsia interna presupune faptul ca medicul va putea vedea un organ sau o parte a corpului din care va fi prelevat tesutul. Aceasta se va face cu ajutorul unui endoscop (tub flexibil care are la unul din capete o camera de luat vederi, care va transmite imagini pe un ecran atunci cand tubul este introdus in organism). Endoscopul va patrunde intre organele corpului si va permite medicului sa vizualizeze zonele interne din organism care nu se puteau vedea anterior descoperirii acestei tehnici decat cu ajutorul operatiei deschise. Pentru ghidajul biopsiei anumitor organe (cand se folosesc ace speciale care sunt introduse prin piele direct la organe) sunt necesare tomografia computerizata sau ecografia.

Diagnostic

Atunci cand este eliminat tesutul, acesta este dus de obicei la un laborator de anatomopatologie unde va fi acoperit cu ceara pentru a nu se deteriora. Proba este apoi taiata in bucati subtiri si fiecare va fi colorata cu o culoare speciala, astfel incat sa poata fi vizualizata cu usurinta. Apoi va fi montata pe o lama de microscop.

Anatomopatologul va incerca sa observe celulele normale si anormale. Daca sunt prezente celule anormale, se va incerca sa se stabileasca stadiul evolutiei acestora. In unele cazuri, cum ar fi in timpul unei interventii chirurgicale, tesutul este examinat imediat dupa ce va fi eliminat. Astfel, rezultatele analizelor vor fi disponibile pentru chirurg la cateva minute dupa ce biopsia a fost incheiata. Totusi, in anumite cazuri, rezultatele ar putea fi furnizate una sau doua zile mai tarziu.

Tipuri de biopsii

Exista mai multe tipuri diferite de biopsii. Aproape toate dintre ele implica utilizarea unui instrument ascutit pentru eliminarea unei cantitati mici de tesut. Daca biopsia se va face prin piele sau in alte zone sensibile va implica antestezia locala sau totala.


Iata cateva tipuri de biopsii:


- Biopsia aspirativa cu ac fin - Cele mai multe dintre biopsii sunt cele care implica folosirea acului pentru recoltarea tesutului suspect.

- Biopsia ghidata de ultrasunete - Scanarea cu ultrasunete va ajuta medicul sa directioneze acul in leziune pentru biopsie. - Biopsia ghidata de CT - In cazul acestei biopsii, unei persoane i se va face o CT, imaginile scannerului fiind de ajutor medicilor pentru a stabili pozitia exacta in care acul trebuie introdus.

- Biopsia osoasa - Biopsia osoasa este utilizata pentru depistarea cancerului osos. Aceasta poate fi efectuata prin tehnica CT de catre un chirurg ortoped.

- Biopsia de maduva osoasa - Un ac de mari dimensiuni va fi introdus in osul bazinului pentru a se colecta maduva osoasa. Prin intermediul acestei investigatii se pot detecta boli de sange, cum ar fi leucemia sau limfomul.

- Biopsia la nivelul ficatului - Se va injecta un ac in ficat prin pielea abdominala pentru a se recolta celule din tesutul ficatului.

- Biopsia rinichilor - Este similara cu biopsia ficatului.

- Biopsia de prostata - Implica prelevarea mai multor ace pentru biopsia glandei prostata. Pentru a se ajunge la prostata, se va introduce o sonda prin rect.

- Biopsia percutanata (prin piele) - Aceasta este principala metoda de biopsie. In cazul acesteia se foloseste o lama circulara pentru a se colecta un esantion cilindric de tesut al pielii.

- Biopsia chirurgicala - Fie ca este laparaoscopica sau deschisa, uneori poate fi necesar sa se recolteze tesut din zone din corp la care se poate ajunge destul de dificil.

Cand este necesara biopsia?

Biopsiile sunt cel mai adesea efectuate in anumite zone din corp intrucat este dificil sa se stie daca un nodul, de exemplu, este benign (nu este canceros) sau malign (este canceros). Biopsia ficatului sau rinichiului pot fi efectuate atunci cand un organ este bolnav si este necesar un diagnostic mai detaliat inainte de a se stabili tratamentul adecvat.

Exista riscuri si complicatii?

Biopsia este o procedura relativ simpla si sigura. In zona in care se va face biopsia poate sa apara putina durere dupa ce efectul anesteziei va trece, dar disconfortul dureaza maxim o zi sau doua. Poate fi prezenta sangerarea usoara si poate sa apara o decolorare sub piele, dar acestea se amelioreaza destul de repede. Sangerarea sau infectia pot fi posibile in urma oricarei proceduri, dar vor fi mai rar intalnite in timpul biopsiei. Unele dintre organe pot fi perforate in timpul biopsiei si ar putea fi necesara interventia chirurgicala, dar si aceasta situatie ar putea fi intalnita destul de rar.

La ce sa va asteptati dupa o biopsie

Biopsiile variaza mult in functie de cat de dificila este obtinerea tesutului. Termenul medical pentru acest lucru este "invaziv". O biopsie minim invaziva (de exemplu cele mai multe dintre biopsiile cutanate) poate fi efectuata in cabinetul medicului, chiar atunci cand este descoperita leziunea. Se va face anestezie locala, iar procedura va fi aproape nedureroasa.

Biopsiile invazive se vor face in spital, la sectia de chirurgie. Se va face o programare speciala pentru interventie, se va face anestezie locala sau totala, iar dupa biopsie se vor recomanda medicamente pentru ameliorarea durerii si a disconfortului. Durerea locala ar putea sa persiste cateva zile.

Ce se va intampla dupa biopsie?

Dupa ce tesutul va fi colectat si conservat va fi furnizat unui anatomopatolog. Anatomopatologul este un medic specializat in diagnosticarea conditiilor care au la baza analiza a diverse probe de tesut. Specialistul va examina mostra sub microscop. Dupa ce va identifica tipul de celule ale tesutului conjunctiv, forma si modul in care acestea actioneaza, in majoritatea cazurilor un anatomopatolog poate diagnostica o problema.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Biopsia Biopsia cutanata: informatii utile Biopsia aspirativa cu ac fin Biopsia sanului Colposcopia si biopsia cervicala Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Colposcopia si biopsia cervicala - informatii generale Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii Indicatii pentru efectuarea cariotipului Endoscopia bronsica Screening pentru cancerul de vezica urinara Anestezia, sedarea si analgezia
Cere sfatul medicului ×