Beta-stimulant

Medicament capabil sa reproduca unele efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) organismului.

Sinonime: beta-adrenergic, simpatomimetic.

Indicatii si contraindicatii
- In pneumologie, betastimulantele sunt indicate pentru dilatarea bronhiilor, in cursul crizelor de astm sau in tratamentullor de baza (uneori inaintea unei activitati sportive), si in alte bronhopneumopatii obstructive (afectarea difuza a bronhiilor cu jena respiratorie) ca bronsita cronica.
- In obstetrica, betastimulantele contribuie la diminuarea contractiilor uterine in cadrul pericolului de nastere prematura si in decursul unor nasteri dificile.
Contraindicatiile sunt angorul necontrolat printr-un tratament si infarctul miocardic. Atunci cand medicamentele acestea sunt utilizate pe cale injectabila, asocierea cu unele anestezice, cu antidepresoarele de tip I.M.A.O., cu digitalicele (medicamente cardiologice) si cu antidiabetice este nerecomandabila si trebuie sa se faca cu prudenta.
Administrarea betastimulantelor se face pe cale orala, pe cale injectabila, sub forma de aerosol, prin nebulizare (pneumologie) sau ca supozitoare (obstetrica).

Efecte nedorite - Se pot produce tulburari neurosenzoriale (agitatie, tremuraturi, vertij, dureri de cap), digestive (greturi, vome) si cardiace (palpitatii, accelerarea ritmului cardiac), reactii alergice, o hiperglicemie (cresterea nivelului glucozei sangvine) sau o hipokaliemie (scaderea nivelului potasiului sangvin).

Citeste si despre:

Motive pentru care este bine sa beti apa Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit Prim ajutor in caz de astm bronsic Fibrele si bolile diverticulare Metilfenidat Betablocante adrenergice 8 sfaturi pentru a fi in forma de dimineata Hormonii: efectele asupra organismului Amigdalita Top 9 lucruri surprinzator de bune