Acidoza respiratorie

Acidoza respiratorie sau acidoza gazoasa este o dereglare a echilibrului acidobazic al organismului care se produce atunci cand prin respiratie nu se realizeaza eliminarea bioxidului de carbon in cantitate suficienta; excesul de bioxid de carbon ramas in sange se va dizolva in el, formand acid carbonic si provocand astfel cresterea aciditatii sangvine.
Acidoza respiratorie poate fi acuta, cauzata de o depresie a centrilor nervosi respiratori, ca in cazul asfixiilor (inec, strangulare), al paraliziilor respiratorii (poliomielita, actiune a extractelor de curara) sau dupa luarea de medicamente hipnotice. Ea mai poate fi si cronica (bronsita cronica, emfizem, cifoscolioza).

Citeste si despre:

Acidoza lactica: cauze si simptome Cele 4 faze ale detresei respiratorii, afectiunea care pune viata in pericol Hipoxia perinatala Hipertermia maligna Laparoscopia Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie Contuzia pulmonara - evaluare si tratament Toxice de razboi letale Retinopatia de prematuritate Afectiuni ale cavitatii bucale