Tot ce trebuie sa stii despre Berberina

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Berberina este un compus bioactiv, care apartine unei clase de compusi numiti alcaloizi si care poate fi extrasa din mai multe plante, inclusiv dintr-un grup de arbuti numit Berberis.

Berberina provine din India si China unde a fost utilizata de mii de ani in medicina traditionala chineza si Ayurveda, pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Berberina este extrasa din scoarta arbustului de Berberis aristata, sub forma de extract premium standardizat cu 97% Clorur de Berberin (HCL). Este de asemenea, principala componenta activa a doua plante care sunt populare in medicina traditionala: Coptidis Rhizoma si Phellodendri Chinensis Cortex. In medicina traditionala chineza, aceste plante medicinale au fost folosite pentru a trata in mod natural diabetul. Acest compus a fost folosit de asemenea cu traditie in gestionarea gastroenteritei bacteriene, a diareei i a altor boli digestive.

Cum functioneaza Berberina

Una dintre actiunile principale ale berberinei este activarea unei enzime in interiorul celulelor, denumita protein kinaz activat AMP (AMPK). Aceasta enzima se gaseste in celulele diferitelor organe, inclusiv in creier, muschi, rinichi, inima si ficat si joaca un rol major in reglarea metabolismului. Activand aceasta enzima, berberina reduce valorile colesterolului, trigliceridelor, glucozei si creste nivelul de energie.

Beneficiile dovedite ale Berberinei

Scade glicemia. Diabetul de tip 2 este o boala grava care a devenit incredibil de frecventa in ultimele decenii, provocand milioane de decese in fiecare an. Studii realizate recent arata ca berberina poate reduce semnificativ nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Berberina actioneaza pe mai multe planuri, si anume:
• scade rezistenta la insulina, facand mai eficient hormonul care scade glicemia,
• scade glicoliza, ajutand organismul sa descompuna zaharurile din celule
• scade productia de zahar din ficat
• creste numarul de bacterii benefice din intestine

Scade colesterolul si poate reduce riscul bolilor de inima. Bolile cardiace sunt in prezent cele mai frecvente cauze de deces prematur. Exist dovezi ca berberina poate ajuta la scaderea nivelului ridicat de LDL- “colesterolul rau”, de colesterol total i tensiune arteriala ridicata. Potrivit unui studiu, Berberina a redus colesterolul seric si nivelurile de trigliceride, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, prin inhibarea enzimei PCSK9. De asemenea, poate imbunatati nivelul tensiunii arteriale si circulatia in randul persoanelor cu sindrom metabolic atunci cand este administrat impreuna cu o diet sanatoasa, bogata in antioxidanti sau suplimente precum acidul folic, coenzima Q10 si astaxantina.

Poate reduce grasimea corporala. Deoarece poate reduce nivelul zaharului din sange si imbunatateste nivelul colesterolului LDL si al trigliceridelor, berberina poate reduce nivelul testosteronului si reduce grasimea din talie. De asemnea, activarea proteinei AMPK stimuleaza arderea grasimilor in mitocondrii, poate ajuta la oprirea acumularii de grasimi in organism si la inhibarea cresterii celulelor adipoase la nivelul molecular. In plus, regleaza activitatea hormonilor responsabili pentru apetit, pentru stocarea grasimilor sau pentru productia de energie: insulina, leptina si adiponectina.

Are efect antimicrobian la nivelul microbiomului intestinal. Microbiomul intestinal este format dintr-o comunitate de microorganisme de 10 ori mai mare numeric fata de celulele organismului uman, 90% dintre acestea populand intestinele. Un microbiom intestinal sanatos asigura buna funcionare si echilibrul sistemului nervos si a sistemului imunitar. Berberina deterioreaza structura bacteriana patogena intestinala, inhiband multiplicarea acesteia si determina apoptoza (moartea) bacteriilor patogene, prin inhibarea sintezei structurilor lor proteice.


Produsul Berberina Bio-activa are in compozitia sa Berberina pura, premium, cu puritate foarte mare, standardizata 97% - 300 mg/cps. Puritatea ridicata de 97% asigur calitatea superioara a extractului, garantand astfel beneficiile acesteia asupra organismului: reducerea glicemiei si a colesterolului, a trigliceridelor, a greutatii corporale si efectul antimicrobian.

Extractul de Berberina este asociat cu extractul de Armurariu (Sylibum marianum) care are rolul de a inhiba actiunea proteinei P-Gg (P-Glicoproteina), care in mod uzual impiedica absorbia Berberinei.

Avand o biodisponibilitate ridicat, produsul Berberina Bio-activa este absorbit cu usurinta la nivel intestinal, devenind disponibil pentru a fi utilizat de catre organism.

Produsul Berberina Bio-activa este ambalat in capsule gastrorezistente care protejeaza extractul premium de Berberina de aciditatea sucului gastric, asigurand astfel, absorbtia produsului la nivel intestinal.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum se trateaza corect candidoza 4 mituri despre colesterol 10 trucuri pentru a reduce colesterolul Colesterolul: mit si realitate Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol 8 cauze ale colesterolului marit Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta
Cere sfatul medicului ×