Stresul oxidativ poate juca un rol cheie in aparitia deteriorararii functiei cognitive la femei. Scopul acestui studiu a fost de a demonstra ca administrarea pe termen lung a suplimentelor de vitamina E, un puternic antioxidant, poate aduce beneficii importante asupra functiei cognitive.
Un studiu randomizat, dublu orb, placebo controlat privind suplimentele de vitamina E (600 UI de alfa tocoferol acetat), administrate intermitent, a fost realizat intre 1992 si 1995 pe 32876 de femei sanatoase din USA. Din 1998, 6377 femei cu varsta mai mare de 65 de ani, au participat la un substudiu privind functia cognitiva. Trei indicatori ai parametrilor functiei cognitive au fost masurati (functia cognitiva generala, memoria verbala si fluenta) prin chestionare realizate prin intermediul telefonului la intervale de 2 ani. Principalul rezultat evidentiat a fost scorul mediu al performantei la toate cele 3 teste.
Rezultatele finale au evidentiat ca nu exista diferente ale scorului global intre grupul femeilor care au primit suplimente de vitamina E comparativ cu grupul placebo. Principalele modificari ale functiei cognitive au fost similare pentru cele 2 grupuri in privinta scorului global. Riscul relativ de declin al scorului global la femeile care au primit suplimente de vitamina E a fost comparabil cu cel ala grupului placebo.
In concluzie folosirea pe term lung a suplimentelor de vitamina E nu aduce beneficii ale functiei cognitive la femeile sanatoase cu varsta peste 65 de ani.